Meer vragen aan sociaal raadsvrouw Midden-Drenthe

Het afgelopen jaar zijn er bijna 40 procent meer vragen gesteld aan de sociaal raadsvrouw van Midden-Drenthe. Met name over sociale zekerheid.

Advies en informatie

In 2015 werden er 3708 vragen gesteld aan de sociaal raadsvrouw, in 2014 waren dat 2675 . Het aantal consulten bij de raadsvrouw steeg met 18 procent, van 1705 in 2014 naar ruim 2000 in 2015.

Bij de sociaal raadsvrouw kunnen inwoners uit Midden-Drenthe terecht met alle vragen rondom sociale zekerheid, belastingen, schulden-budgettering en wonen. Er wordt advies en informatie gegeven en er is hulp bij het schrijven van brieven. Ook signaleert de sociaal raadsvrouw problemen in wet en regelgeving en kaart deze aan bij betrokken instanties.

De meeste vragen gingen in 2015 over sociale zekerheid (1120) zoals voorzieningen voor minima. In 2014 was de meeste hulp nodig bij belastingen (822).

In 2015 werden er ook veel vragen over belastingen neergelegd bij de sociaal raadsvrouw (1019). Die vragen behelsden vooral de aangifte van inkomstenbelasting.

Stijging

De stijging van het aantal vragen over sociale zekerheid is voor een deel te wijten aan de decentralisatie van de zorg. De gemeentes regelen nu de zorg in plaats van het Rijk. In het begin van 2015 kwamen hierover veel vragen bij de sociaal raadsvrouw. Die gingen onder andere over de nieuwe manier van invullen van formulieren en wachttijden bij de uitbetalingen.

Ook opvallend is dat mensen zonder computer zich steeds minder goed kunnen redden. ,,Mensen die eerst zelfredzaam waren, moeten door de voortschrijdende digitalisering een groter beroep doen op de dienstverlening’’, staat in het jaarverslag van de sociaal raadsvrouw.

Met name pensioengerechtigden kloppen hierdoor vaker aan bij de sociaal raadsvrouw voor het aanvragen van een DigiD voor het regelen van uitkeringen. Komende vijf jaar wordt de blauwe envelop van de Belastingdienst afgeschaft en kunnen dit soort zaken alleen nog digitaal geregeld worden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.