Meer woonruimte vogels in Zuidwolde

Het is traditie in Zuidwolde: de eerste werkdag na kerst is voor de vogels. De plaatselijke natuurvereniging ging een ochtendje knutselen met basisschoolleerlingen.

Pimpelmezen, koolmezen en bonte vliegenvangers die in het voorjaar een broedplekje zoeken in de omgeving van Zuidwolde hoeven niet lang te speuren. Het woonaanbod wordt flink uitgebreid door de komst van nieuwe nestkastjes. Ruim honderd basisschoolleerlingen waren maandagochtend druk met het bouwen van de vogelhuizen.

In dorpscentrum De Boerhoorn zetten de toegestroomde kinderen de houten broedplekjes in elkaar. Op de jaarlijkse knutselochtend van Natuurvereniging Zuidwolde werden daarnaast ook nog vetbollen gemaakt en pindasnoeren geregen, voor de overwinterende vogels.

Natuur

,,Op deze manier komen kinderen op een creatieve manier in aanraking met de natuur”, vertelt verenigingsvoorzitter Joop Verburg. ,,Volgens de voorspellingen gaat het volgende week vriezen, dus dan komt het extra voedsel goed van pas.”

Naast knutselen konden de kinderen ook uilenballen uitpluizen. En dat werd fanatiek gedaan. ,,De twintig plekken die we daarvoor hadden ingericht, waren doorlopend bezet”, constateert Verburg tevreden.

Door de skeletjes in de uilenballen te bestuderen kun je bijvoorbeeld zien dat een woelmuis ander voedsel eet dan een spitsmuis. ,,Sommigen waren zelfs zo druk met uilenballen dat ze niet eens toekwamen aan het bouwen van een nestkastje.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.