Meerdere panden Asser Singelpassage verkocht

De Asser Singelpassage ondergaat een metamorfose. Een aantal winkelpandjes wordt verbouwd tot appartementen of transformeren in hotelkamers.

Zeven panden zijn gekocht door Wima Vastgoed, het projectontwikkelingsbedrijf van David Maas van Hotel de Jonge. Het gaat onder meer om de winkels vanaf de Kaaswaag richting de Brink. Maas is nu eigenaar van het hele blok aan de achterkant van Hotel de Jonge. De intentie is om het hotel nog eens uit te breiden met 27 kamers.

Appartementen

Maas heeft ook een aantal panden aan de overkant van de straat gekocht. Concrete plannen heeft hij hiervoor nog niet. De winkeltjes staan leeg, maar de bovenliggende woningen worden verhuurd. ,,Dit is een project voor de lange termijn. Het vormt een mooi aaneengesloten blokje. Mogelijk ga ik er appartementen bouwen.’’

Voor dat besluit wordt genomen, wil Maas afwachten hoe vraag en aanbod zich ontwikkelen in Assen. Wima verbouwde onlangs het grootste deel van de Abel Tasmanflat tot wooneenheden voor starters. Hiernaar is veel vraag. In de Kloekhorststraat verbouwt Wima nog een pand tot veertig appartementen. ,,Daarna richt ik me op de Singelpassage,’’ vertelt Maas.

Bazarachtig straatje

Hotel de Jonge heeft net een verbouw- en uitbreidingsplan afgerond. Daarbij werden 24 nieuwe hotelkamers gebouwd en 33 kamers gerenoveerd. ,,De uitbreiding is een groot succes’’, zegt Maas. ,,We willen die slag nog een keer maken. De grond van je buurman komt maar één keer te koop.’’

De Singelpassage bestaat uit een bonte verzameling kleinschalige winkeltjes en horecagelegenheden. Het straatje, dat ooit de eerste volledig overdekte winkelstraat in Nederland was, had de potentie om uit te groeien tot het gezelligste bazarachtige straatje van Assen. Alle initiatieven daartoe strandden echter.

Aanpak leegstand

Het gros van de winkeltjes werd en wordt bezet door beginnende ondernemers. Maar die redden het meestal niet. Tal van panden staan langdurig leeg en zijn sterk in verval. De loop is er in de passage ook nooit ingekomen. De entrees aan de Brink en de Kruisstraat vallen niet echt op en nodigen niet uit om in te lopen.

Boekenrode Makelaars verkocht zes van de panden aan Maas. Makelaar Nol Goulmy spreekt van een positieve ontwikkeling. ,,Doordat de panden een andere functie krijgen, wordt de straat opgewaardeerd. Er gaat een andere dynamiek ontstaan’’, zegt hij. De verkoop sluit aan op de plannen van de gemeente om de leegstand aan te pakken door winkels naar woningen te transformeren. Boekenrode heeft meerdere panden aan het Ceresplein, op het Koopmansplein en in het Mercuriuscentrum te koop. Goulmy constateert een toenemende belangstelling bij kopers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.