Meerdijk Emmen verbijsterd over geplande verhuizing Terra

Bedrijven en scholen op het Emmer sport- en businesspark Meerdijk keuren een verhuizing van de school Terra naar de hoek Noordeind/Frieslandroute af.

Zij vinden dat de school zou moeten kiezen voor nieuwbouw op De Meerdijk. Dit is volgens betrokkenen een uitstekende plek voor Terra. ,,Het businesspark biedt meer dan voldoende parkeerplaatsen, een eigen busverbinding, een veilige en overzichtelijke locatie, eigen sportfaciliteiten, binnenkort een zwembad en kansen voor samenwerking tussen scholen’’, aldus Herman Idema. Hij is directeur van de Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen Emmen en sprak gisteravond in tijdens een commissievergadering in het Emmer gemeentehuis.

Idema deed dit namens de bedrijven op De Meerdijk en de daar gevestigde scholen Carmel College, Drenthe College, Renn 4 De Atlas en PRO Emmen. Fijntjes wees Idema de raadsleden erop dat nieuwbouw van Terra op De Meerdijk geheel zou passen binnen het bestemmingsplan en de visie die de gemeente jaren geleden voor dit gebied ontwikkelde. Dan is het volgens hem vreemd dat het college van burgemeester en wethouders mee wil werken aan nieuwbouw van Terra op de hoek Frieslandroute/Noordeind.

Onvoldoende aansluiting

Terra is nu nog met haar vmbo- en mbo-opleiding gehuisvest in twee gebouwen in Noordbarge. Deze panden sluiten volgens de school onvoldoende aan bij moderne onderwijsmethodes. Ook wil de schoolleiding een plek op kortere afstand van het station. De keus viel op het perceel bij het drukke kruispunt Frieslandroute/Noordeind, het terrein dat vroeger van aannemer Hemmen was. Daar moet een complex komen dat plaats kan bieden aan zo’n negenhonderd leerlingen.

Het plan stuit op fors verzet van bewoners van de nabijgelegen Langgrafweg. Te groot, te veel mensen en te dichtbij, zo wordt daar gesteld. Ook zijn er zorgen over de verkeersafwikkeling en waardedaling van woningen. Mocht Terra de plannen doorzetten, dan vechten bewoners van de Langgrafweg het besluit tot de hoogste rechter aan, zo hebben zij al meermaals duidelijk gemaakt.

Heroverweging

Idema zei maandagavond te hopen op een heroverweging van Terra en vroeg de raadsleden om vast te houden aan haar eigen visie ten aanzien van businesspark De Meerdijk.

Hans Hoek (D66) gaf aan dat Terra haar eigen afweging maakt en dat de gemeente de school niet kan dwingen om voor De Meerdijk te kiezen. ,,Elk plan wordt op zijn eigen merites beoordeeld.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.