Meeste burenruzies in Randstad, Drenten relatief aardig voor elkaar

De meeste burenruzies in Nederland vinden plaats in de provincies Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland. Drenten hebben het een stuk minder vaak aan de stok met elkaar.

Dat blijkt uit onderzoek van het Rechtsbijstandverzekering Informatie Centrum, dat de afgelopen drie maanden onderzoek deed naar burenruzies in het jaar 2018.

Noorden gemoedelijk

In totaal werden 1800 Nederlandse huishoudens ondervraagd. Onder de respondenten gaf 21,2 procent aan wel eens ruzie te hebben gehad met de buren. Vooral in de provincies Flevoland (29 procent), Zuid-Holland (26 procent) en Noord-Holland (25 procent) kunnen de mensen elkaar niet luchten of zien.

In het Noorden daarentegen gaat het relatief een stuk gemoedelijker. De provincies met de minste burenruzies zijn Drenthe/Overijssel (15 procent), Friesland (13 procent) en Zeeland (10 procent). Van de respondenten uit Groningen geeft 21 procent aan wel eens ruzie te hebben gehad met de buren.

Oorzaken

Een veelgehoorde oorzaak van burenruzies is geluidsoverlast door muziek, schreeuwen of slaan van de deuren. Ook ontstaan conflicten door kinderen, huisdieren, geuroverlast, barbecue-rook, verbouwingen en overhangend groen.

Bron: Rechtsbijstandverzekering Informatie Centrum
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.