Meevaller gemeente Tynaarlo naar vluchteling

Een groot deel van de financiële meevaller van de gemeente Tynaarlo gaat volgend jaar naar vluchtelingen, als het aan het college van B en W ligt.

Vijf ton

In 2017 zou 500.000 euro naar ‘knelpuntwoningen’ voor vluchtelingen moeten gaan en naar integratie-activiteiten. Dit is tweederde van de meevaller die het gemeentebestuur komend jaar te verdelen heeft voor incidenteel nieuw beleid. Op dinsdag 12 juli zal de gemeenteraad zich hierover uitspreken.

Alleen al de eerste helft van dit jaar moet Tynaarlo een kleine 50 statushouders, vluchtelingen met een verblijfsvergunning, huisvesten. Gezien de komst van veel vluchtelingen naar Nederland zal die taakstelling de komende jaren niet kleiner worden. Tynaarlo krijgt geld van het Rijk om huisvesting te realiseren en de integratie te regelen. B en W vinden dit te weinig om mensen goed te kunnen opvangen.

Zo wil het college de statushouders verspreid over de gemeente huisvesten in sobere woningen, in plaats van grotere centra bij elkaar. Dit is wel duurder. Ook zou de gemeente de rijksbijdrage voor de integratie, 50 euro per statushouder, moeten verdubbelen. De duurdere huisvesting kost 250.000 euro, de extra bijdrage voor integratie ook.

Tussenopvang

Per 1 juli opent vluchtelingenorganisatie Inlia al de tussenopvang in Eelde. Dit zou eerst al op 15 juni, maar er is enige vertraging ontstaan. In de tussenopvang worden statushouders een half jaar lang voorbereid op het wonen in Nederland. Ook andere gemeenten plaatsen vluchtelingen in deze tussenopvang.

Wethouder Nina Hofstra (VVD, Financiën) maakte eerder dit jaar bekend dat er over 2015 6,1 miljoen euro is overgebleven. Ze zei dat het vooral om eenmalige meevallers gaat en dat de gemeente moet vasthouden aan de zuinige koers die zij in 2014, met de aanvang van het nieuwe college, heeft ingezet. Ze wil de meevaller grotendeels toevoegen aan de gemeentelijke spaarpot, maar 2,25 miljoen euro kan aan eenmalige projecten worden besteed, uitgesmeerd over drie jaar. Dat levert dus 750.000 euro per jaar op.

Verlanglijstjes

Het leidde tot veel verlanglijstjes vanuit de bevolking en de raad. Een breed gedragen wens is inmiddels gehonoreerd, uitstel van de bezuiniging op de bibliotheken. Dit kost 130.000 euro in 2017 en 135.000 euro in 2018. Een andere breed gedragen wens, behoud van jeugdsozen, wil het college niet honoreren. De wethouders willen het geld niet in stenen steken, maar in activiteiten. Zo wil het college wel een jongerenwerker betalen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.