Megaklus naast de N381

Pal naast de Frieslandroute (N381) in Emmen wordt in 2016 bijna het hele jaar gewerkt aan de aanleg van een megariool. Volgens aannemer Hoornstra uit Nieuw-Buinen gaat het om een voor Drenthe uniek project.

Tussen het Noordeind (nabij de bioscoop) en het veel lager gelegen Oranjekanaal wordt een 1900 meter lange rioolbuis in de grond gestopt. De buis moet de wijk Emmermeer en een deel van het centrum voorgoed verlossen van wateroverlast na hevige regenval. Het riool komt onder de Schietbaanweg te liggen. Dit is het weggetje dat parallel aan de Frieslandroute loopt, ofwel de weg tussen Emmen en Drachten. De Schietbaanweg gaat eruit en wordt na plaatsing van de buis opnieuw aangelegd.

De buis is zo groot en er wordt zo diep gegraven dat aannemer Hoornstra bij een machinefabriek een megakraan van 60.000 kilo en een extra grote shovel moet huren. ,,Geen enkel bedrijf in Noord-Nederland heeft volgens mij dergelijke machines in zijn bezit'', zegt Ben Timmermans, projectleider namens Hoornstra.

De buis heeft een doorsnede van 2 meter en de wanden zijn 35 centimeter dik. Een deel van de 2,70 meter brede buis komt op ruim 10 meter diepte te liggen. ,,We moeten op sommige plekken zo diep graven omdat het een es betreft. Het gebied is daardoor wat bol en de ondergrondse rioolbuis moet recht liggen'', verduidelijkt Timmermans. Het werk begint kort na de jaarwisseling en de gemeente trekt zo'n 5 miljoen euro uit voor de klus.

Foto: Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.