Meilin’s Eetcafé: 12-jarige doet alles zelf

Een eetcafé in De Hobbitstee in Wapserveen, dat gebeurt wel eens vaker. Maar zondag is een bijzondere editie, de hele organisatie is in handen van de twaalfjarige Meilin de Lang.

Hallo Meilin, waarom organiseer jij Meilin’s Eetcafé?

,,Ik houd heel veel van koken en organiseren. Het is leuk als mensen kunnen genieten van iets wat ik heb gemaakt. Bij de Hobbitstee hebben we wel vaker eetcafés waar ik help, maar dan is het nooit echt van mij.”

Wat is ook alweer De Hobbitstee?

,,De Hobbitstee is een leefgemeenschap waar een paar gezinnen wonen. De Hobbitstee staat bekend om de duurzaamheid. Er is een gemeenschappelijke ruimte, De Herberg. Die wordt verhuurd voor feestjes en vergaderingen en zondag is daar het eetcafé.”

Wat kunnen de gasten verwachten?

,,Het is vegetarisch en biologisch eten met veel ingrediënten uit onze eigen moestuin. Ik heb nog niet het hele menu klaar, maar het wordt een driegangendiner. Het voorgerecht wordt soep met brood uit de bakkerij van de Hobbitstee. In de soep komen groenten en kruiden uit eigen tuin. Het hoofdgerecht bestaat uit allemaal kleine gerechtjes bij elkaar en als nagerecht maak ik een taartje met ijs.”

Waarom kies je voor een biologisch en vegetarisch menu?

,,Bijna iedereen die hier woont is vegetarisch. Door vegetarisch te koken trek je ook andere mensen aan. Als je met vlees gaat koken dan komen de mensen die veganistisch zijn niet, nu kan iedereen komen. Daarnaast vind ik experimenteren vooral leuk. Ik gebruik recepten en verander dan sommige ingrediënten om het nog lekkerder te maken. In onze familie komen veel allergieën voor, dus pas ik gerechten aan. Een voorbeeld daarvan is een bananentaart, die heb ik glutenvrij, melkvrij en notenvrij gemaakt.”

Wat is het moeilijkste aan het organiseren van een eetcafé?

,,De tijdsnood. Ik moet wel zorgen dat alles op tijd klaar is voor 30 man. Daarnaast moet ik nu alle klusjes zelf doen, ook de minder leuke. Het schillen en snijden van de groenten is natuurlijk minder leuk dan het koken zelf.”

Krijg je geen hulp?

,,Jawel, mijn zus doet de bar en draait kassa. En mijn moeder helpt met koken, maar ik organiseer alles. Donderdag of vrijdag ga ik inkopen doen en zaterdag kan ik beginnen met dingen klaarmaken. De soep kan ik bijvoorbeeld al vooraf maken, maar het toetje moet op de dag zelf klaargemaakt worden.”

Word jij later kok?

,,Ik vind koken heel leuk. Van jongs af aan heb ik altijd gezegd dat wanneer ik een eigen huis koop ik al het geld in de keuken stop. Het lijkt mij leuk om later verder te gaan met koken. Ik ga nu naar de tweede klas van de middelbare school, maar koken is helaas geen vak. Thuis ben ik wel vaak in de keuken te vinden om bijvoorbeeld taart te bakken.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.