De wolf die bij Bakkeveen door door een wildcamera werd vastgelegd.

Meldingen gedode schapen in Drenthe en Friesland stapelen zich op

De wolf die bij Bakkeveen door door een wildcamera werd vastgelegd. Foto: Natuurmonumenten

Met nieuwe meldingen van gedode schapen in Amen, Zwiggelte en het Friese Opeinde is de kans gegroeid dat een of meer wolven een territorium hebben gekozen in Noord-Nederland. Het wachten is op DNA-uitslagen.

In de omgeving van Amen werd vrijdag een gedood schaap gevonden. Een week daarvoor werden er al drie dode schapen aangetroffen bij Zwiggelte. In totaal zijn er sinds september negentien aanvallen op schapen geregistreerd, waarbij opgeteld 74 schapen zijn doodgebeten.

Bij zes hiervan is uit DNA-onderzoek in Wageningen inmiddels vast komen te staan dat er een wolf in het spel is. Voor de dertien andere, te beginnen met drie aanvallen in Appelscha in de eerste decemberdagen, ligt de uitkomst nog open. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de uitvoeringsdienst Bij12, die ook de schadeafhandeling met vee-eigenaren regelt. Bij12 stelt eerst vast of er sprake is geweest van een aanval door een wolf of bijvoorbeeld een hond of vos. In een later stadium wordt geprobeerd ook de identiteit van een eventuele wolf vast te stellen. Dat is nog niet gelukt bij de zes noordelijke gevallen die aan een wolf zijn toegeschreven.

loading

Op de kaart met de negentien noordelijke meldingen is te zien dat die zich concentreren in een V-vorm, die loopt van het gebied ten zuiden van Assen naar Drachten (ruwweg langs de N381) en richting Groningen (langs de A28).

Dat er in het Noorden een wolf heeft rondgelopen, kwam op 10 december vast te staan toen er eentje werd betrapt door een wildcamera van Natuurmonumenten in de buurt van Bakkeveen. Expert Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging zegt ,,met smart’’ te wachten op nieuwe DNA-gegevens. ,,Ook voor ons is het heel spannend wat hier uitkomt.’’

Dat de meldingen zich ondertussen uitstrekken over maanden, vergroot de kans dat een of meer wolven een territorium hebben gevestigd. Volgens het Interprovinciaal Wolvenplan, waarin afspraken zijn vastgelegd over de omgang met de dieren, is er sprake van een territorium wanneer wolven zich gedurende zes maanden manifesteren in een gebied. In zo’n geval wordt intensiever onderzoek gedaan en kunnen er beperkingen gaan gelden voor wandelaars die met een hond de natuur in gaan.

Lelieveld vind de periode van zes maanden aan de lange kant. ,,Zodra een wolf ergens een drol achterlaat, vind ik dat ook al territoriaal gedrag.’’

Bekijk hier de beelden van de wolf die is gespot bij Bakkeveen

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
wolf
menu