Meldpunt voor verwarde personen in Drenthe

Drenthe moet een gezamenlijk meldpunt krijgen voor verwarde personen. De GGD krijgt de taak dit meldpunt, 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar, vorm te geven.

Dat staat in het ‘plan van aanpak verwarde personen’ in Drenthe. De roep om een provinciale aanpak is groot. Door de wijzigingen in de zorg neemt het aantal verwarde personen op straat sinds 2011 jaarlijks met 13 procent toe. Deze personen worden nu vaak opgevangen door de politie. Dat is onwenselijk, omdat ze zorg nodig hebben en niet in de cel horen. Agenten zijn lang – soms uren – van de straat, omdat ze moeten wachten tot de verwarde persoon is overgedragen aan GGZ Drenthe.

Aankloppen

Een gezamenlijk meldpunt moet uitkomst bieden. Gemeenten, buurtteams, inwoners en andere zorgverleners kunnen daar aankloppen voor hulp. De openbare geestelijke gezondheidszorg (oggz) en het Veiligheidshuis Drenthe werken nauw samen bij dit meldpunt.

Eerder besloot Drenthe al dat bij GGZ Assen een spoedpoli dient te komen, net als een vervoersdienst voor verwarde personen. De begroting voor deze onderdelen wordt ingediend bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Nieuwe aanpak

Drenthe heeft ook naar zorgverlening in Engeland gekeken voor nieuwe initiatieven. Zo hebben zorgverleners daar een plekje op het politiebureau en gaan mee naar een melding van een verward persoon. In Lancashire dragen verwarde personen een kaart met daarop informatie over contactpersonen en medicatie. Deze opties worden in Drenthe nog onderzocht.

Het plan van aanpak wordt nog voorgelegd aan het algemeen bestuur van de GGD en het Bestuurlijk Veiligheidsoverleg Drenthe.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.