Melkveehouder in Bunne neemt simpele maatregelen op boerenerf voor schoner water

Een schoon boerenerf draagt bij aan schonere sloten en beken. Melkveehouder Luuk Brands uit Bunne scheidt nu het regen- en afvalwater in zijn nieuwe voersilo.

Het is even schrikken woensdagochtend voor Luuk Brands. Een buslading vol bestuurders en medewerkers van provincies, waterschappen en Land- en Tuinbouworganisatie LTO komen een kijkje nemen bij zijn nieuwe waterafvoersysteem. Zoveel aandacht had hij niet verwacht.

Schoon erf, schoon water

Het is de start van het project ‘Schoon Erf, Schoon Water’. Een project van Waterschap Noorderzijlvest, LTO Noord en de Provincie bedoeld om de uitstroom van bestrijdingsmiddelen en mest naar sloten te verminderen.

Regenwater en afvalwater apart afvoeren

Wat Brands bij zijn boerderij in Bunne doet klinkt simpel. In de sleufsilo, de plek waar voer voor het vee wordt opgeslagen, voert hij regenwater af naar de sloot en afvalwater naar een tank. ,

,Al twee jaar was ik bezig met een nieuwe silo dat vanwege het vergunningentraject langzaam verliep. Toen kwam dit project voorbij”, vertelt hij.

,,Aangezien ik toch een nieuwe silo wilde bouwen, kon ik het net zo goed in een keer goed aanpakken. Dus hebben we de afvoersystemen en de tank laten plaatsen. Als ze over een paar jaar dit soort systemen verplicht maken, heb ik niet weer het hele erf open liggen.”

Regenwater rechtstreeks naar sloot

In de periode dat er geen voer ligt opgeslagen in de silo koppelt Brands de put op een rechtstreekse afvoer naar de sloot. Zo wordt regenwater snel afgevoerd.

Als de silo echter vol ligt met voer, kan de put niet op de sloot worden aangesloten. De sappen die uit het geperste voer komen zijn schadelijk voor het slootwater. Met een simpele handeling kan de afvoer verlegd worden van de sloot naar een tank.

Brands: ,,Dat water kan ik wel gebruiken op het land of om mest mee te verdunnen voor ik het ga uitrijden.”

Gedeputeerde Cees Bijl wil dat meer bedrijven maatregelen nemen

Gedeputeerde Cees Bijl is een van de buspassagiers die een kijkje neemt in de silo. ,,Schoon water is heel belangrijk. Een groot deel van ons drinkwater halen wij uit het oppervlaktewater. Boeren hebben invloed op de kwaliteit door de uitspoeling. Wat ons betreft gaan veel meer agrarische bedrijven ermee aan de slag.”

Simpele adviezen tegen uitspoeling

Waterschappen en provincies stoppen tonnen in de strijd tegen uitstroom van afvalstoffen naar het oppervlaktewater. Binnen dit project krijgen agrariërs advies over maatregelen die zij kunnen treffen op en rond het erf.

Dat kan al een stuk minder ver gaan dan het aanleggen van ondergrondse systemen. ,,Ik ruim nu bijvoorbeeld voer dat van de machine valt eerder op, voordat het alle kanten opwaait en alsnog in het water terecht komt”, geeft Brands een voorbeeld. ,,Dat kost niks, alleen wat tijd.”

Carla Alma: ‘We gaan steeds een stap verder’

Carla Alma, lid van het dagelijks bestuur van Waterschap Noorderzijlvest, ziet de persoonlijke aanpak als volgende stap in een groter proces. ,,Wij willen niet dat de sloten een groene soep vol drab worden. De sloten hier staan in verbinding met het Peizerdiep, waar we al stappen hebben gezet voor het verschonen van het water. We gaan nu steeds een stap verder. Daarvoor kijken we naast landbouw ook naar industrie en huishoudens.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.