Inge en Coen Vuijk van Rehab Academy. FOTO GERRIT BOER

'Mensen beseffen pas na hun revalidatie dat ze nog niet klaar zijn om de draad van hun leven weer op te pakken'

Inge en Coen Vuijk van Rehab Academy. FOTO GERRIT BOER

Wie na een ongeval moet revalideren, leert vervolgens thuis pas de draad weer op te pakken. Rehab Academy in Wapserveen helpt daarbij. Want alleen is maar alleen. ,,Het zwarte gat is vaak groot.”

Een hersenbloeding kan iedereen overkomen. En een ongeluk, zelfs een zwaar ongeluk, zit in een klein hoekje. De gevolgen kunnen immens zijn, groter dan de meeste gezonde mensen zich in staat zijn voor te stellen. Niet alleen voor het slachtoffer zelf, ook voor de naaste omgeving: ouders, kinderen, de partner.

Revalidatiecentra zijn toegerust op het weer op de been brengen van hun patiënten. Een complete bedrijfstak is daarnaast gespecialiseerd in hulpmiddelen. ,,Dat hebben we in Nederland allemaal best goed voor elkaar. Maar veel mensen realiseren zich pas na hun revalidatie wat precies de impact is van hun beperking. Pas als ze weer thuis zijn, beseffen ze dat ze nog helemaal niet klaar zijn om de draad van hun leven opnieuw op te pakken. Dat moet anders”, stelt Inge Vuijk.

‘Na paar maanden al naar huis na dwarslaesie’

Vanuit hun boerderij in Wapserveen drijven zij en haar man Coen nu ruim vijf jaar Rehab Academy. Omdat het niet alleen anders móet maar ook kán: ,,Twintig jaar geleden was je met een dwarslaesie zomaar anderhalf jaar onder de pannen in een kliniek, nu word je na een paar maanden al naar huis gestuurd. Op zich vind ik dat hartstikke goed. Je moet het thuis doen. En je leert thuis het hardst. Maar dan sta je er in één keer alleen voor. Veel mensen lopen vast. Wij zoeken hen op. Zitten met hen aan hun eigen keukentafel, Rehab Academy werkt meestal op locatie. We inventariseren waar ze allemaal tegenaan lopen. Zij en de mensen om hen heen. De persoonlijke dilemma’s. Het spreekwoordelijke zwarte gat is vaak groot. Wij zijn in dat gesprongen.”

De cliënt leert door te doen. Het is een opleiding die volgt op de feitelijke revalidatie, vandaar het ‘Academy’ in de naam van het bedrijf

Netwerk van experts en ervaringsdeskundigen

Inge Vuijk (47) was in het verleden fysiotherapeut. Ze werkte ook jarenlang in de revalidatie. Coen (44) is begonnen als gymleraar en kwam eveneens in aanraking met de revalidatie. Onder meer dankzij opdrachten van NOC*NSF bouwde hij intensieve kennis op over hulpmiddelen. In Rehab Academy bundelen ze hun beider expertise. ,,En door het hele land kennen we experts op allerlei deelgebieden. We doen ook vaak een beroep op ervaringsdeskundigen.”

Vuijk kent het voorbeeld van iemand die op de dag dat hij zijn voetprothese kreeg aangemeten ook al naar huis werd gestuurd. ,,Maar hij kon er nog totaal niet mee lopen. De prothese zat ook niet goed, bleek al snel. Samen met zo’n ervaringsdeskundige hebben we de ‘voet’ beter afgesteld. Mensen hebben dikwijls ook geen idee dat het ze vrij staat hulp van anderen in te roepen.”

‘Sommigen worden langzaamaan ontevreden’

Haar ervaring is dat niet bij iedereen het genoemde ‘zwarte gat’ onmiddellijk opduikt nadat de deur van het revalidatiecentrum is dichtgetrokken. ,,Het hangt om te beginnen sterk af van de sociale context. Helaas heeft niet iedereen naaste familie of een vriendenkring die zegt: ‘kom, we gaan ervoor!’ Het komt ook wel voor dat mensen pas twintig of dertig jaar later vastlopen.”

Denk daarbij ook niet alleen aan fysieke problemen, benadrukt Vuijk: ,,Sommigen worden langzaamaan ontevreden. Stellen zich onnodig afhankelijk op. Je hebt mensen die depressief worden. Of heel zwaar, die hun ellende wegeten. De partner of mantelzorger krijgt het ook nogal eens voor de kiezen.”

Zorgverzekeraars weten zich er geen raad mee

De aanpak van Rehab Academy is volgens Vuijk uniek in Nederland. Het nadeel dáárvan is dat de zorgverzekeraars zich er over het algemeen nog niet goed raad mee weten. ,,De gemeente Westerveld heeft ons als eerste financieel een handje geholpen. Woont een cliënt elders, dan is er heel soms via de WMO of met persoonsgebonden budget iets mogelijk.”

Goed nieuws is daarom de samenwerking die HandicapNl recentelijk met Rehab Academy is aangegaan. HandicapNl is een samensmelting van het Fonds Verstandelijk Gehandicapten en het Revalidatiefonds. Het fonds biedt de komende twee jaar in totaal dertig mensen financiële hulp om via Rehab Academy ‘de regie op hun leven terug te krijgen’.

Vuijk is dolenthousiast. ,,Wij kunnen nu dertig verhalen optekenen. Daarmee slagen we er hopelijk in alsnog zorgverzekeraars en gemeenten over de streep te trekken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu