Menvereniging vlucht uit Hippisch Centrum Exloo

Beter dakloos en op eigen benen verder dan onder de vlag van Hippisch Centrum Exloo. Dat is het motto voor Het Exloo’s Gerij.

De menvereniging uit Buinerveen zegt in het paardensportparadijs van Exloo door een hel te zijn gegaan. ,,Bij de beesten af, zo zijn wij behandeld”, briest Mary Aarden, secretaris van het bestuur. Pesterijen, tirades en het niet nakomen van beloftes hebben volgens haar de vlucht van Het Exloo’s Gerij uit Hippisch Centrum Exloo in de hand gewerkt.

Groter, groter, groter

Sinds daar de paleisrevolutie is voltrokken, hebben de menners het gevoel dat het hippisch centrum ze liever kwijt dan rijk is. ,,Vorig jaar januari was iedereen blij met het nieuwe bestuur dat hoge ambities koesterde. Toen er ook nog een geldschieter kwam bij wie het alleen maar draaide om groter, groter, groter en er steeds zwaardere eisen werden gesteld aan inzet van vrijwilligers, kwamen wij echter als kleine vereniging steeds meer in de verdrukking.”

Dure sport

Het Exloo’s Gerij, opgericht in 1989, hoorde in de gloriedagen met zo’n zestig leden tot de grote spelers in het Noorden. Zegge en schrijve elf leden zijn er van over. ,,Het is een dure sport. Vooral tijdens de economische crisis zijn veel leden afgehaakt.” Volgens Aarden kunnen die anderhalve man en een paardenkop van Het Exloo’s Gerij met de beste wil van de wereld niet voldoen aan de in het hippisch centrum opgekrikte eisen qua vrijwilligersinzet. Geldschieter Lieuwe Koopmans wordt door haar gezien als de kwade genius. ,,Toen hij tijdens een training lessers van ons uitkafferde, was de maat vol. We hebben de volgende dag onze spullen opgehaald en keren er nooit meer terug.”

Oude koeien

Koopmans vindt dat Aarden oude koeien uit de sloot haalt. ,,Ze zijn al bijna driekwart jaar hier weg en dan gaan ze nu nog met modder gooien. Het ligt heel simpel: we zaten in zwaar weer en zijn een nieuwe weg ingeslagen. Daarbij vragen we alle gebruikers om meer inzet van vrijwilligers. Het Exloo’s Gerij gaf meteen aan dat ze een kleine, te oude ploeg waren waar wij niet te veel op moesten rekenen. Ze wilden en konden niks.”

Geen gat

Het vertrek van de menvereniging betekent volgens Koopmans niet dat er op gebied van de mensport een gat valt. ,,Integendeel. Elke maand trekken wij menners uit het hele Noorden die meedoen aan clinics dressuur en vaardigheid.”

Is vereniging met elf leden levensvatbaar?

En Het Exloo’s Gerij? Is een dakloze vereniging die slechts elf leden telt, nog wel levensvatbaar? Mary Aarden denkt van wel. ,,Wij gaan de banden aanhalen met andere menverenigingen uit de regio en ons puur richten op de recreatieve tak van deze sport. Als we samen ergens een bak huren en bijvoorbeeld een buitenrit of een obstakeltraining organiseren, kunnen we daar onze inkomsten uit halen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.