Menzis over tekort anticonceptiepil: extra geld om voorraad bij apotheek en groothandel te vergroten

Nederlandse apotheken kunnen de meestgebruikte anticonceptiepil niet leveren door een storing in een medicijnfabriek in Azië. Zorgverzekeraar Menzis wil het terugkerende probleem van medicijntekort oplossen door de voorraden bij de groothandels en apotheken te vergroten.

Henk Eleveld, farmaceutisch adviseur van zorgverzekeraar Menzis, zegt dat de schaarste aan bepaalde geneesmiddelen is een mondiaal probleem die meerdere oorzaken heeft. Zo is de productie van veel medicijnen gecentraliseerd in bijvoorbeeld India. Eerder vonden de fabricageprocessen op meer locaties plaats. Een storing of productiefout in een fabriek kon dan makkelijker opgevangen worden.”

Eleveld zegt dat met alle betrokkenen, ook vertegenwoordigers van de apotheken, naar een oplossing voor het medicijntekort wordt gezocht. Dat gebeurt in de werkgroep geneesmiddelentekort.

Zorgverzekeraars willen betalen voor grotere voorraad

Het grote probleem is volgens Eleveld dat groothandels en apotheken steeds minder medicijnen op voorraad hebben uit kostenoverwegingen. ,,Ze hebben dus bijna niets achter de hand. Wij zouden graag zien dat apotheken en groothandels een voorraad voor minimaal een maand krijgen, zodat bij een productieprobleem in een medicijnfabriek niet meteen een tekort ontstaat.” Eleveld zegt dat zorgverzekeraar Menzis bereid is om mee te betalen aan de extra kosten.

Strips anticonceptiepil verdelen

Volgens Eleveld heeft een grote Nederlandse groothandel hem overigens verteld dat deze week 16.000 doosjes met de anticonptiepillen en volgende week nog eens 60.000 doosjes worden geleverd aan de apotheken. ,,Als de apotheken de strips verdelen in kleinere doosjes kunnen ze een groot deel van de vrouwen voorlopig uit de brand helpen.” De Menzis-adiviseur weerspreekt dat het medicijntekort veroorzaakt wordt door het preferentiebeleid in Nederland. ,,De tekorten ontstaan juist vaak bij merkmedicijnen. De anticonceptiepil vormt daarop een uitzondering.”

Prijs zo laag mogelijk

Apotheker Marjan Quekel uit Meppel vindt dat de zorgverzekeraars de problemen afschuiven. Het Nederlandse preferentiebeleid, waarbij door zorgverzekeraars één middel tegen een zo laag mogelijke prijs wordt aangewezen als het te leveren medicijn, is volgens haar wel een belangrijke oorzaak van het aanhoudende tekort. ,,Omdat er niets meer aan te verdienen is, stopt een groot deel van de fabrikanten met produceren. Als er dan iets mis gaat bij een fabriek dat een bepaald medicijn maakt, kunnen we nergens anders terecht.”

Door het beleid van de zorgverzekeraars is er flink bespaard op de medicijnkosten. Quekel vindt dat de zorgverzekeraars de inkoop van geneesmiddelen weer over moeten laten aan de apothekers. ,,We kunnen de inkoop doen met het huidige budget, dus de kosten blijven gelijk. Ik verwacht dat de problemen afnemen als de apothekers de inkoop doen.”

Wanhopig

De apotheker in Meppel is vooral ook bezorgd over de ouderen en chronisch zieken die worden getroffen door het medicijntekort. ,,Het is triest voor deze mensen. Ze worden een beetje wanhopig en soms ook boos en bang als ze hun eigen medicijn niet kunnen krijgen. Sommige mensen zijn bang om iets anders te moeten gebruiken, omdat ze daar slechte ervaringen mee hebben.”

Vrouwen die hun vertrouwde anticonceptiepil niet kunnen krijgen, laten steeds openlijker en luider hun ongenoegen blijken. Dat juicht Quekel toe. Zij hoopt dat het de aanpak van het probleem van het medicijntekort zal versnellen en dat de druk op de zorgverzekeraars en de politiek dermate toeneemt dat actie wordt ondernomen.

Op gebied van verkrijgbaarheid medicijnen een Afrikaans land

De huidige opstelling van de politiek, de verantwoordelijk minister voorop, vindt Quekel te laks. ,,Ik werk 26 jaar als apotheker. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Dit is niet normaal. We hebben al tekort gehad aan medicatie voor mensen met diabetes, vrij recent was een bepaald middel voor parkinsonpatiënten niet verkrijgbaar. Het is echt extreem. Dat zie je in andere westerse landen niet. We zijn op het gebied van de verkrijgbaarheid van geneesmiddelen eerder een Afrikaans dan een Europees land.”

Bakken vol recepten

De apotheker en haar medewerkers moeten dus geregeld uitleggen aan hun patiënten dat hun medicijn er niet is. En dat dus keer op keer, ook aan de vrouwen die tevergeefs komen voor hun anticonceptiepil. ,,De vrouwen blijven aan de balie vrij rustig en netjes. De apothekers-assistenten laten ook vaak de bakken vol recepten zien. Dan wordt duidelijk hoeveel andere vrouwen ook op dezelfde anticonceptiepil wachten.” Wanneer deze pil in Nederland weer verkrijgbaar is? ,,Nu wordt gezegd half december. Maar dat kan bijgesteld worden. Ik durf het niet met zekerheid te zeggen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.