Meppel juicht niet om ‘Wexit’ De Wolden uit Reestmond

In Meppel, de grootste gemeente in het gebied van werkvoorzieningsschap Reestmond, gaat de vlag niet in top vanwege de ‘Wexit’.

,,Ik heb geen enkele reden om te juichen. Wij hebben in De Wolden een goede medebestuurder en dan is het jammer als een partner de organisatie verlaat’’, zegt Roelof Pieter Koning (VVD), wethouder in Meppel en voorzitter van Reestmond.

De Wolden besloot uit onvrede per 1 januari 2018 uit Reestmond te stappen. Het lukt maar moeizaam om mensen in het kader van de Participatiewet bij reguliere werkgevers aan werk te helpen. Als gevolg daarvan willen Meppel en Westerveld een groep van 70 medewerkers een vast contract aanbieden. De Wolden en Staphorst zijn tegen: 2-2.

Of de impasse wordt doorbroken, moet volgens Koning nog blijken. ,,Wat betekent de uittreding voor het stemgedrag van De Wolden komend jaar? We weten het nog niet. Ik begrijp het besluit wel, maar Reestmond is opgericht uit solidariteit.’’

Klaas Smidt (VVD), de verantwoordelijk wethouder van Westerveld, wil niet inhoudelijk reageren op het vertrek van De Wolden.

Mocht tijdens de onderhandelingen, die komend jaar worden gevoerd, blijken dat uittreding De Wolden veel geld gaat kosten, dan komt wethouder Mirjam Pauwels (VVD) terug bij de gemeenteraad.

De Wolden blijft wel deel uitmaken van Alescon, het andere werkvoorzieningsschap in Drenthe. Indien nodig koopt De Wolden plekken in bij Reestmond. Henry Wullink, interim-directeur van Reestmond, gaf eerder al aan dat de deur wat dat betreft open blijft.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.