Meppel negeert advies en gaat door met dwangsommen afvalverwerker Talen

De gemeente Meppel negeert het advies van de bezwarencommissie en handhaaft de dwangsom van 50.000 euro voor afvalverwerker Talen.

Het bedrijf maakte er volgens de gemeente een janboel van. Op het terrein lagen hoge bergen verschillende soorten afval. Niet alleen de hoeveel afval baarde de gemeente zorgen, maar ook de wijze van opslaan. Omdat het afval in de openlucht lag, zo was de vrees, konden verontreinigingen met het regenwater in de bodem terechtkomen.

Tijd rijp dwangsommen te incasseren

Er werd verschillende keren gecontroleerd en gesommeerd, maar er gebeurde niets. Daarom begon de gemeente met het opleggen van dwangsommen. Bij elkaar opgeteld goed voor een bedrag van 50.000 euro. En omdat Talen niets deed aan de situatie, vond de gemeente de tijd rijp om het bedrag te incasseren.

Tegen dat besluit ging Talen in beroep. Met succes, want de gemeentelijke bezwarencommissie oordeelde dat de gemeente specifiek en zwart op wit had moeten melden om welk soort afval het ging.

Talen kan nog in beroep gaan

De gemeente Meppel vindt dit onzin. Tijdens de (na)controles is de afvalverwerker volgens de gemeente duidelijk te verstaan gegeven waar de zogeheten last onder dwangsom betrekking op had. Met andere woorden: hem is duidelijk gezegd welke overtredingen werden geconstateerd en wat hij eraan moest doen.

En dus gaat de gemeente door met het incasseren van het bedrag van 50.000 euro. Tegen dit besluit kan Talen nog in beroep gaan.

Bij het bedrijf vloog vorig jaar ook een grote hoeveelheid afval in brand.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.