Meppel verstrekt info alsnog aan beheerder website

De gemeente Meppel moet alle nieuwsberichten vanaf 2010 in hapklare digitale brokken beschikbaar stellen aan W. Hollander uit Westzaan.

De Noordhollander beheert een website met gemeentelijk nieuws uit heel Nederland. Hij voedt zijn site met nieuws van gemeentelijke websites. In Meppel, en ook in andere gemeenten, liep hij tegen het probleem aan dat berichten van voor 2013 waren opgeslagen in digitale archieven.

Hollander trok bij de gemeente Meppel aan de bel en werd vervolgens naar het archief van Meppel.nl verwezen. ,,Om bij de berichten te komen, moet een aantal handelingen worden uitgevoerd. Dit komt omdat onze website een aantal keer is aangepast en vernieuwd. Die handelingen vond meneer kennelijk te lastig en diende bezwaar in’’, schetst een woordvoerder van de gemeente.

Bij de commissie voor bezwaar- en beroepschriften deed Hollander met succes een beroep op de Wet hergebruik overheidsinformatie (Who).

Aanvankelijk stelde de gemeente dat Hollander de website van Meppel niet of in elk geval niet goed had bekeken om te vinden wat hij zocht. De commissie oordeelt dat op Meppel.nl niet de berichten van voor 2013 kunnen worden gevonden. Ook sluit de commissie niet uit dat de gemeente via andere kanalen dan de eigen website berichten naar buiten heeft gebracht. En dus is de gemeente in gebreke gebleven en moet dit alsnog worden hersteld.

De commissie stelt dat Meppel de gevraagde berichten vanaf 2010 alsnog beschikbaar moet stellen. En wel in machinaal makkelijk toegankelijke bestanden, oftewel in hapklare digitale brokken.

Het college van B en W van de gemeente Meppel hoeft het advies van de bezwarencommissie niet over te nemen, maar doet dat in dit geval wel. Ook wordt een schadevergoeding van 500 euro aan Hollander uitgekeerd. ,,Meneer zegt kosten te hebben gemaakt voor juridische bijstand en dus vergoeden we die kosten’’, aldus de woordvoerder. Daarmee doet de gemeente meer dan de commissie vroeg. Uit het advies blijkt namelijk dat de commissie het wel of niet uitbetalen van de onkostenvergoeding overlaat aan het college.

Volgens Hollander heeft hij vaker met ‘onwillige’ gemeenten te maken. Hij loopt dan naar eigen zeggen tegen een muur.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.