Meppeler leeuwen nog steeds dakloos

Burgemeester en wethouders van Meppel zijn niet op de hoogte van een in 2006 gedane toezegging over het terugplaatsen van twee stenen leeuwen op Het Vledder.

Henk Schoenmaker, raadslid voor Sterk Meppel, had vragen gesteld over de terugkeer van de leeuwen op Het Vledder. Ruim tien jaar geleden zou toenmalig wethouder Mark Bouwmans daarover een toezegging hebben gedaan aan de bewoners van Het Vledder. De karakteristieke leeuwenbeelden markeerden jarenlang de hoofdingang van het inmiddels gesloopte schoolgebouw van de openbare mavo, dat in die straat lag.

Burgemeester en wethouders vinden dat de verantwoordelijkheid voor herplaatsing van de stenen beelden primair ligt bij de eigenaar van de leeuwen, AOC Terra. Bij de sloop van het schoolgebouw aan Het Vledder in 2007 raakten de twee stenen leeuwen beschadigd. Met instemming van AOC Terra zijn de beelden op initiatief van Stichting Oud Meppel gerestaureerd.

De beelden van de sluipende leeuwen staan nu nog bij Beeldenpark De Havixhorst. Daar maakten ze onderdeel uit van de tentoonstelling Op Poten, die eind oktober afliep. De zoektocht naar een nieuwe locatie voor de beelden is ondertussen in volle gang, maar heeft nog niet tot een besluit geleid. Volgens Jaap Klinkers van Oud Meppel is Stichting Beeldende Kunst Meppel en Omstreken in gesprek over een locatie.

Mogelijk krijgen de leeuwen een plaats bij scholengemeenschap Stad en Esch op Onderwijspark Ezinge. Eerder werd de fietstunnel op Het Vledder nog als optie genoemd. Daar zouden de leeuwen dan aan weerszijden van de tunnel geplaatst moeten worden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.