Meppeler overledenen leven eeuwig voort

Meppel Wie op zoek is naar de laatste rustplaats van een overledene die begraven ligt op de algemene begraafplaats in Meppel, hoeft voortaan de deur niet meer uit.

Op initiatief van Stichting Oud Meppel zijn de gegevens van bijna 19.000 duizend mensen die op de begraafplaats aan de Zomerdijk liggen, online te vinden. Ook zijn alle bijna 13.000 grafstenen die tot oktober dit jaar zijn geplaatst, gefotografeerd en op internet geplaatst.

Gravenarchief

Met het via de website www.oudmeppel.nl online zetten van het gravenarchief, is er voorlopig een einde gekomen aan een monnikenklus die vrijwilliger Ebel Zandstra tien jaar geleden startte. In Nijeveen had hij eind jaren negentig de gegevens van de vier begraafplaatsen daar al eens op papier gezet. Bij Oud Meppel bood hij aan deze klus ook voor de algemene begraafplaats in Meppel te klaren. ,,Daar heb ik me wel een beetje in verslikt”, zo zegt hij nu met een glimlach. ,,Maar geleidelijk werd de uitdaging wel steeds groter.” De hulp van computerdeskundige Wim de Vries maakte het project groter en groter. Uiteindelijk heeft het geleid tot het ontsluiten van een prachtig, voor sommigen zeer recent, stuk Meppeler geschiedenis.

Via de website kan op naam, datum van geboorte of overlijden en enkele andere criteria gezocht worden naar graven, waarna foto’s en de locatie ervan getoond worden. Ook is aanvullende informatie beschikbaar plus verschillende plattegronden van de begraafplaats. Op die manier wordt het terugvinden vergemakkelijkt. Zandstra en De Vries beseffen dat de informatie wellicht niet altijd 100 procent correct zal zijn. ,,Het blijft mensenwerk en waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Daarom hebben wij ook een reactiemogelijkheid ingebouwd waar mensen onjuistheden en de goede informatie of aanvullingen kunnen melden. De gegevens zullen we daarna snel aanpassen’, zo licht Wim de Vries toe.

Bijzonder is dat de website als één van de eerste sites in Nederland voor graven ouder dan 50 jaar relevante gegevens uit de burgerlijke stand geïntegreerd toont. ,,Zo vindt je dus bijna in één oogopslag alle gegevens die bekend zijn van iemand die op de algemene begraafplaats in Meppel begraven ligt.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.