Meppeler wil probleemjongeren Zaandam helpen

Anis Jadib (35) uit Meppel wil de jongeren die al dagenlang overlast veroorzaken in Zaandam helpen. Hij plaatste woensdagochtend een videoboodschap op zijn Facebookpagina, die inmiddels al meer dan 9500 keer bekeken is. In de video roept hij de jongeren op om met hem in gesprek te gaan.

Waarom heb je deze videoboodschap geplaatst?
"Dat is een stukje bezorgdheid. Los van deze groep zijn er veel groepen in Nederland die niet hun beste kant laten zien. Zij krijgen daarom massaal de rug toegekeerd, maar op die manier komt het niet goed met ze. Als we toch met de jongeren in gesprek gaan, kunnen we ze misschien helpen. Weglopen kan altijd nog. Maar ze moeten de hulp natuurlijk wel zelf willen."

Herken je iets van jezelf in ze?
"Ja. Ik ben zelf van Marokkaanse afkomst. Toen ik op de middelbare school zat had ik moeite met het vinden van een stageplek. Dan sta je voor een keuze: opgeven, of het beste uit jezelf halen. Sommige mensen moeten wat harder vechten dan andere mensen, that's life. Zoek dan mensen die je willen helpen in je omgeving. De boel verpesten is echt geen optie."

Hoe wil je ze helpen?
"Door met ze te praten en er samen achter kunnen komen hoe ze vooruit geholpen kunnen worden en waar hun talenten liggen. Het gedrag dat ze nu laten zien is groepsgedrag: de groep heeft een negatief effect op elkaar. Ik weet zeker dat die jongens individueel een heel andere mening hebben. Daarom wil ik ze lostrekken van de groep. Als ik met zo'n jongen kan praten, kan ik hem misschien stimuleren om werk te zoeken of een opleiding te gaan volgen. Dat is mij ook gelukt."

Heb je veel reacties gekregen vandaag?
"
Ja, erg veel. Mensen vinden het onacceptabel gedrag, maar ook goed dat ik ze wil helpen. Ik ben ondernemer in Meppel, dat is dus een heel andere regio. Daarom roep ik ook ondernemers in Zaandam op om met ze in gesprek te gaan."

Heb je al iets van de jongeren gehoord?
"
Nee, ik hoop dat er iemand in hun omgeving is die ze een tik geeft en ervoor zorgt dat we tot een gesprek kunnen komen. Ik wil zelfs wel naar Zaandam toe komen of de treinkaartjes betalen. Als ik iemand kan helpen straalt dat ook weer uit naar de rest van de groep. Dan zien zij dat voorbeeld en gaan ze er misschien ook over nadenken. Maar de boodschap is groter dan alleen deze groep. Ik wil ook andere jongeren helpen."

Bekijk de videoboodschap van Anis Jadib hieronder.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.