Met ‘spijkerbroeken’ meer mans bij luchtmobiele brigade in Assen

De proef met het rekruteren van nieuwe militairen voor de luchtmobiele brigade in Assen lijkt zijn vruchten af te werpen.

De inschrijving voor de opleiding van de rode baretten in Assen sloot vrijdag. Deze week heeft de eerste lichting drie kennismakingsdagen achter de rug en dat resulteerde in 33 ‘spijkerbroeken’ die aan de opleiding mogen beginnen, vertelt kapitein Mark Bakker. Spijkerbroeken? ,,Ja, zo noemen we burgers.”

Bakker leidt de werving van nieuwe soldaten. De kazerne in Assen is een proeftuin waar jongens en meisjes uit het Noorden hun opleiding tot rode baret in Assen kunnen volgen en daarna verzekerd zijn van een baan bij het bataljon in Assen. ‘In, door en voor Assen’ luidt de slogan.

Slapen op het oefenterrein

Komende week begint een nieuwe groep van 95 belangstellenden aan de kennismakingsdagen om te kijken of ze lichamelijk en geestelijk geschikt zijn voor luchtmobieler.

,,Ze doen enkele trainingen en overnachten op het oefenterrein bij Baggelhuizen. We letten op houding, gedrag en mentaliteit. En ze moeten door de medische keuring komen.”

Bakker hoopt begin april met 120 rekruten de opleiding van 23 weken te kunnen beginnen. Daar komt een groep van 50 tot 60 jongeren van de mbo-opleiding Veva (Veiligheid en Vakmanschap) bij.

Afvallers

,,In de eerste weken vallen er nog wel mensen af. Door blessures of een verkeerde beroepsbeeld. Als tachtig de opleiding halen hebben we het netjes gedaan.”

Daarmee is het bataljon in Assen aardig gevuld met soldaten, aldus de kapitein. Anders ligt het met geneeskundig en technisch personeel. Daaraan heeft Defensie nog een schreeuwend tekort.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.