Met 400 handtekeningen heb je agenderingsrecht in Drenthe. Maar het kan veel makkelijker, zegt de VVD

De kogel is door de kerk: Drenten van 16 jaar en ouder kunnen met 400 handtekeningen Provinciale Staten dwingen om een bepaald onderwerp te bespreken. De Staten stemden hier dinsdag unaniem mee in.

Mooi dat het kan, maar is het niet een beetje omslachtig? Statenlid Gea Weerts (VVD) vindt van wel. ,,Mensen kunnen ons ook gewoon bellen en vragen of we iets willen bespreken. En dat mag ook gerust als je 15 bent.’’

Andere fracties waren er echter niet van overtuigd dat alle fracties zo goed naar de inwoners luisteren als Weerts het voorspiegelt. ,,Gaat u echt alle onderwerpen agenderen die inwoners u aandragen?’’, vroeg Hans Kuipers (GroenLinks) retorisch tijdens het debat.

Festivals en molens

Over wat voor onderwerpen kun je de Staten zoal laten vergaderen? Dat er meer ruimte moet komen voor festivals bijvoorbeeld. Of dat de provincie een stokje moet steken voor de bouw van windmolens. Dat gebeurde dus al een keer, want het agenderingsrecht bestaat al sinds 2004. Alleen zijn de eisen om er gebruik van te maken, nu versoepeld. Het indienen van een onderwerp en het verzamelen van handtekenen kun je straks ook allemaal digitaal regelen. Met die molens was het de enige keer dat burgers van hun recht gebruik maakten. Het heeft er niet toe geleid dat het molenplan van de baan raakte.

Jonge Drenten, kom met voorstellen

Het agenderingsrecht werkt dus eigenlijk niet, dus kunnen we het maar beter afschaffen, vindt Weerts. Maar het systeem past precies bij de plannen die een staatscommissie onder leiding van VVD-coryfee Johan Remkes heeft uitgedacht, betoogde Statenlid Roy Pruisscher (ChristenUnie). Het verschaft inwoners meer directe invloed en laat tegelijkertijd de vertegenwoordigende democratie in tact, stelde hij.

Uiteindelijk wilden de VVD’ers niet de enige partij zijn die tegenstemt en zo kwam er unanieme steun. ,,En nu hoop ik dat voor de jonge Drenten ons gaan verrassen met voorstellen’’, verklaarde Pruisscher.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.