Met Drentse taolquiz ‘gloepends riek’

‘Van vortgeven kuj gloepends riek worden’. Die zin moest worden ingezonden om in aanmerking te komen voor een van de prijzen van de Drentse Taolquiz 2018.

Dat hebben 309 mensen gedaan en dat waren er meer dan vorig jaar. Eentje dacht er anders over: ‘van vortgeven kuj gloepends ziek worden’. Daarnaast hebben veel mensen plezier beleefd aan de quiz, waarbij het Dagblad van het Noorden samenwerkte met het Huus van de Taol. De quiz stond 26 maart in de krant.

Eerst de goede antwoorden (in cursief): 1. Een kieft is in het Nederlands een kievit, 2. lösmaoken was goed geschreven, 3. slik is te vertalen met snoep, 4. het gezochte gezegde: hie is de duvel zien knecht, 5. met kop krijg je kopdoek, witkop, kwaodkop en kopzeert, 6. in Valthermond zeggen ze ‘alles wordt ain gewoonte’, 7. straot rijmt op kwaod en heeft met verkeer te maken 8. oelegie is een Drentse motvlinder, 9. kevort is een oud word voor envelop, 10. Bart, Gert, Johan en Jan heten allemaal Veenstra, 11. geluk paste op de stippeltjes, 12. wiesneus is de naam van een tijdschrift, 13. Kikkers is naar RTV Drenthe overgestapt, 14. Niet straks en ok nog wied vort is nuver, 15. tjeui is een Drentse afscheidsgroet, 16. hoes, gres, wagen, wicht, gruunte zeggen ze in Zwiggelte, 17. de Drentse artiest heet Lohues, 18. de gezochte drummer heet Roffel, 19 met liester krijg je liesterbes, zangliester, schijtliester en liesternust, 20 de biografie van Gerard Nijenhuis is van Lukas Koops, 21. stoffel week af, 22. moes is boerenkool, 23. een aopeneut een pinda, 24. ‘In de bos schup te ik van vergreldheid tegen een noestige iek en dee mij gruwelijk zeer’. 25. Leeive lieve Eva is van Jannie Boerema, 26. Een verstopt woord: Dei grap is mie geregeld mit ’n schuuns lachie influusterd, 27. Het boek van Leny Hamminga heet Lena, 28. de winterslaper is de iegelkaor, 29. Isa Zwart won het Drents Liedtiesfestival, 30. Van Roet kwam de 150ste editie uit, 31. prooten was fout geschreven, 32.De Zietak heet ook wel Klijndijk, 33. een vaatdoek heet schötteldoek en 34. een zende paste niet in het rijtje.

Dan de winnaars: 1. Groot verrassingspakket van het Huus van de Taol: Roelie de Boer, De Kiel

2. Boekenpakket van Het Drentse Boek (de oetgever van het Huus van de Taol): Evert Akkerman, Hoogeveen

3. De edities 2015, 2016, 2017 én 2018 van het jaarboek B’ART: Willy Manrho-Wielens, Odoornerveen

4. Schort met opdruk (“Ik kook vanaovend”) + het boekie “De kok en de verteller” van Jans Polling en Roel Kuper: familie Stevens, Hollandscheveld

5. Set van vier plantenmokken: H. Hofsteenge, Emmen

6. Set van vier dierenmokken: B. Winkel, Elim

7. Jute bosschuppentas met de opdruk “Wie döt mij wat vandage” met daorin een Drents kwartetspel, een verjaordagskalender en een tuunbredtie: Jaap Oortwijn, Wijster

8. Jaorabonnement op het tiedschrift Zinnig: Henk Beckeringh, Beilen

9. Muts met de tekst ‘Koppakking’: R. Eillert, Norg

10. T-shirt (‘Tegen mij kuj Drents praoten’) Minie Ploeg-Ludwig, Meppel

De prijswinnaars krijgen de prijzen thuis.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.