Met Olga (en de wethouder) lekker de heup knikken en de spierballen testen in Zuidwolde

Niet achter de geraniums wegkruipen maar actief blijven voor lichaam en geest. Die boodschap klonk vrijdag tijdens een themamiddag over gezondheid en leefstijl in zorgcentrum Tonckenshuys in Zuidwolde.

Wethouder Jan van ‘t Zand veegt met een zakdoek langs zijn voorhoofd. Zwiet veur de kop, na een sportieve sessie met Olga Commandeur (60). De oud-atlete, vooral bekend door haar dagelijkse tv-programma Nederland in Beweging, maakt een halfuurtje de spieren en ledematen van de aanwezigen los. „Doet u allemaal even mee?”

En het was al warm in de centrale zaal van zorgcentrum Tonckenshuys in Zuidwolde.

Toeters en bellen

De themamiddag over gezondheid, preventie en leefstijl voor 50-plussers vindt plaats in het kader van de landelijke week van zorg en welzijn. Diverse organisaties en bedrijven op dit gebied staan met een stand in het zorgcentrum. Ouderen die er met hun rollator langs schuifelen zien het mandje gevuld raken met folders, ballonnen, notitieblokjes, pennen, paaseieren, rolletjes verantwoorde snoeperij en andere goedbedoelde toeters en bellen.

„Voor als de kleinkinderen op bezoek komen”, glimlacht een vrouw, wijzend op de chocolade-eitjes. „Die doen het altijd erg goed.”

Zorgkosten lopen op

Een gezond lijf en fitte geest begint bij jezelf, doceert wethouder Van ‘t Zand. „De zorgkosten in ons land lopen in recordtempo op, terwijl ze juist beheersbaar moeten zijn.” Dus is het zaak om te blijven bewegen, verantwoord te eten en te drinken en te genieten van het leven.

Dat laatste aspect komt ook aan de orde tijdens de inspiratiesessie over ‘positieve gezondheid’. Zorgprofessionals, gemeenten en welzijnsorganisaties gebruiken die benadering steeds vaker bij het voorkomen van ziekte en verzuim. Dus niet alleen kijken naar het fysieke, mentale en sociale welbevinden maar ook naar geluk, zelfstandigheid, vertrouwen en meedoen in de samenleving.

Genieten en rust

„Welzijn zit vaak in kleine dingen”, stelt adviseur Chantal Walg. „Lekker in je vel zitten, erbij horen, genieten van een glas wijn, rust.” Volgens haar moet de zorgsector uitgaan van gezondheid in plaats van ziekte. In haar boek Gezond Centraal roept ze gezondheidszorg op de kanteling te maken van ‘ziekte en zorg’ naar ‘gezondheid en gedrag’.

Maar een themamiddag over gezondheid en leefstijl is niet compleet zonder de enthousiasmerende aanwezigheid van Olga Commandeur, gehuld in kek rood t-shirt met dito sportschoenen. Als ze Nederland in beweging weet te krijgen, dan toch zeker ook de ouderen in Zuidwolde. „Ik zet de muziek even wat zachter, mensen, anders raken gehoorapparaten in de war.”

‘Ja, voel er maar eens aan’

En hupsakee, daar gaan de oefeningen verder. „Goed knikken met die heup, hoor. Dat is goed voor de onderrug. Zwaai maar lekker met de armen boven het hoofd. Laat zien dat je beweegt!” En over spierballen: „Ja, voel er maar eens goed aan. Welke spierbal voelt het krachtigst?” Overwegend rechts, blijkt uit de reacties in de zaal.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.