Met een grote grijns genieten op de VAM-berg

Voor de een is het stoempen, de ander trapt moeiteloos naar boven. Maar voor bijna iedere deelnemer aan de Green Mountain Tour was het genieten, bovenop de VAM-berg, zaterdagmiddag.

Voor het eerst mochten recreatieve fietsers de VAM-berg bij Wijster op, een stortbult, 56 meter boven NAP. De organisatie van de nieuwe Drentse fietstocht had wat overredingskracht nodig, maar uiteindelijk zette vuilverwerker Attero het licht op groen. Tot groot genoegen van ongeveer 1500 deelnemers. Normaal gesproken rijden alleen profs die meedoen aan de Ronde van Drenthe hier naar boven. ,,En ze komen overal vandaan, hoor", zegt Stoffer Booij, namens de mede-organiserende fietsclub De Peddelaars.

Kramp

Rondes van verschillende lengte gingen zaterdag over het Dwingelderveld, door het Vechtdal en twee keer de VAM-berg op. En met name die tweede keer, aan het einde van de tocht, valt niet mee.

Harry Engberts uit Zuidlaren schakelt verkeerd en moet afstappen. Met kramp in beide bovenbenen zit hij een poosje in de berm. Na een minuut of wat gaat het weer, denkt ie. ,,Wat is wijsheid? Weer naar beneden? Boven kan ik natuurlijk wel mijn bidon vullen." Toch maar naar boven. Verrassend vlot voor een man met kramp in zijn benen. Boven vult ie met een grote grijns zijn watervoorraad bij. ,,Prachtig uitzicht hier ook, toch?"

FOTO DVHN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.