Met een missie naar SIVO festival

De dans- en muziekgroep Keluarga Angklung wil Odoorn en de rest van de wereld laten kennismaken met de diverse Indonesische cultuur.

Je krijgt spontaan honger wanneer je het erf van SIVO-voorzitter Rene Wiggers oploopt. De geur van knoflook, kip en de speciale Indonesische specerijen komt je tegemoet. De keuken van Wiggers staat bomvol met Indonesische jongedames die druk aan het koken zijn voor de meat and eat tijdens de openingsavond van het festival. Bezoekers kunnen namelijk niet alleen kijken en luisteren naar de Indonesische cultuur, maar het ook proeven.

Specerijen

,,Ik hoop maar dat het smaakt’’, zegt Zharifah Shidding (21). ,,Sommige ingrediënten zoals de rijst zijn anders dan bij ons.’’ Om enigszins de controle over de ingrediënten te houden, heeft de Indonesische dansgroep vanuit eigen land een karrenvracht aan specerijen meegenomen. ,,We hielden er rekening mee dat we niet langs de beveiliging zouden komen en alles moesten weggooien. Maar gelukkig was het geen probleem’’, zegt Shidding.

Gelukkig ook maar voor de hongerige bezoekers. Maar waarom al die moeite? ,,Wij willen de mensen in Odoorn kennis laten maken met onze diverse keuken’’, zegt Shidding. Een misverstand is bijvoorbeeld dat mensen denken dat die alleen maar pittig is. ,,Wij komen van West-Java, daar is het eten zout. In het midden en oosten is het juist zoet. En het eiland Sumatra is beroemd vanwege haar pittige keuken’’, zegt Shidding.

De diverse keuken staat volgens de Indonesiërs ook symbool voor de grote culturele verschillen in het Land. Neem bijvoorbeeld het geloof. Bijna 90 procent is moslim. De rest is christen of rooms-katholiek.

Yantra Tri Tirtoaji (21) is tussen allemaal moslims de enige met een protestantse afkomst. ,,Dat maakt bij ons niks uit. We dansen samen, hebben samen lol en we houden allemaal van de Angklung.’’

Traditioneel instrument

De Angklung is een traditioneel instrument gemaakt van bamboe. Door het heen en weer te schudden tikt een hamertje op de holle bamboe waardoor er geluid uitkomt. Elke Angklung heeft zijn eigen toon. Voor het simpele riedeltje ‘do-re-mi’ zijn al acht instrumenten nodig. En voor de muziek tijdens de dansoptredens zijn zelfs een stuk of twintig nodig. In totaal hebben ze meer dan tweehonderd stuks meegenomen.

En dat allemaal om hun missie te laten slagen: ,,Wij willen Odoorn, maar ook de rest van de wereld kennis laten maken met de Angklung. En onze diverse cultuur’’, zegt zegt Nadhira Adriana (23).

Het SIVO-festival is woensdagavond begonnen en duurt tot en met zondag 7 augustus.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.