Metamorfose in hartje Hoogeveen

Het voormalige pand van boekhandel/drukkerij Pet aan de Hoofdstraat in Hoogeveen maakt plaats voor nieuwbouw. Ook wordt het plein voor de Hoofdstraatkerk vergroot.

Het complex van de boekhandel en drukkerij van Pet naast de Hoofdstraatkerk is verkocht aan Van Triest b.v. Directeur Herman van Triest ontvouwde vorige week in deze krant al grotendeels zijn plannen met het pand. Hij gaf aan dat het oude pand van Pet gesloopt wordt. ,,We willen er een mooi nieuw complex neer zetten, een echt visitekaartje voor het centrum.’’

Na het verwijderen van de asbest in het gebouw wordt na de bouwvak begonnen met de sloop. Het nieuwe complex biedt ruimte voor winkels en daghoreca. Daarboven komen twee bouwlagen lagen met 20 tot 25 appartementen. Volgens wethouder Anno Wietze Hiemstra past de ontwikkeling, wat betreft bouwstijl en uitstraling, in het stadscentrum van Hoogeveen.

Betekenis en beleving

De gemeente Hoogeveen koopt na de sloop van het huidige pand een gedeelte van de locatie van Van Triest b.v. om het plein voor de Hoofdstraatkerk groter te kunnen maken. Het gaat om een strook grond over de volledige diepte van het pand, tot aan het Van Echtenplein.

Daarmee moet het plein bij de kerk meer ‘betekenis en beleving’ krijgen, zoals de wethouder het uitdrukt. ,,Het plein voor de Hoofdstraatkerk is een van de belangrijkste plekken in het centrum’’, stelt Hiemstra. De uitbreiding van het het plein staat ook in de gemeentelijke visie op het stadscentrum.

,,Door de extra ruimte ontstaat niet alleen een groter plein dat beter geschikt is voor evenementen’’, vervolgt Hiemstra, ,,ook ontstaat een betere verbinding met het Van Echtenplein en met het nieuwe Park Dwingeland.’’ De gemeente wil vanaf volgend jaar beginnen met de aanleg van het park.

Stempel

Van Triest is al een tijd bezig met de voorbereidingen voor de nieuwbouw. Volgens directeur Herman van Triest drukt deze ontwikkeling een behoorlijk stempel op de toekomstige uitstraling van het stadscentrum van Hoogeveen.

,,Wij zijn blij dat we samen met de gemeente de kans hebben op deze belangrijke plek iets unieks voor het centrum te creëren’’, laat hij weten. ,,Onze ideeën gaan uit naar een ontwerp in authentieke stijl, vergelijkbaar met de Hoofdstraatkerk en het raadhuis. Hierdoor ontstaat een bouwvolume dat zich veel beter verhoudt tot de Hoofdstraatkerk.’’

Na de verkoop van de Hoogeveensche Courant en de aanstaande sloop van de oude boekhandel en drukkerij verdwijnt de naam van Pet steeds meer uit Hoogeveen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.