Bij het drugslaboratorium in een boerderij in Kerkenveld zijn voor de productie van crystal meth zeer waarschijnlijk Mexicaanse koks ingezet. Dat zegt advocaat Paul Logemann van de bewoner van het pand, de 73-jarige Henk W. Drugscriminelen zouden hebben gedreigd om hem in de gierput te gooien.

De inwoner van Kerkenveld zit drie maanden vast en hoopte dat de rechtbank hem dinsdag vrij zou laten. De boerderij is onbewoonbaar verklaard en de huurovereenkomst is opgezegd. Maar W. vertelde de rechtbank dat hij genoeg familie en vrienden heeft, waar hij terecht kan.

Het pand is onbewoonbaar verklaard, omdat er drugsafval is geloosd in de gierkelder. Eind juni werd door de politie op de eerste verdieping van het bedrijfsgedeelte een groot crystal meth lab aangetroffen. De hoeveelheid meth die werd aangetroffen heeft een productiewaarde van drie miljoen euro. De straatwaarde van de zeer verslavende drugs kan wel oplopen tot 30 miljoen euro.

Landelijk opererende drugsbende

Ondertussen is gebleken dat vermoedelijk een landelijk opererende drugsbende achter het lab in Kerkenveld zit. De verdachten zouden minstens vijf drugslabs hebben opgezet, ondermeer in Kerkenveld en het Gelderse Herwijnen. Bij die laatste locatie ging het ook om een crystal meth lab en werden bij een inval begin juni twee Mexicanen opgepakt. Volgens advocaat Logemann heeft zijn cliënt verklaard dat hij bij zijn boerderij in Kerkenveld ook mannen met een Mexicaans uiterlijk heeft gezien.

Bij de inval in Kerkenveld is alleen de bejaarde bewoner opgepakt. Zijn advocaat vroeg de rechtbank om hem vrij te laten in afwachting van de inhoudelijke behandeling van het strafproces. ,,Mijn cliënt heeft niet de kennis, kunde en het geld om zo’n drugslab in te richten. Er zit een hele andere organisatie achter. Het staat als een paal boven water dat hij een pionnetje is. Iemand die misbruikt is.”

Flashbacks van vuurwapen op het hoofd

De medische conditie van W. is heel slecht, zei de advocaat. Logemann vertelde de rechtbank ook dat zijn cliënt bedreigd is door drugscriminelen en daar een trauma aan overgehouden heeft. ,,Hij krijgt steeds flashbacks van een vuurwapen dat tegen zijn hoofd wordt gezet.” W. had weinig inkomen. Volgens zijn advocaat was de afspraak dat de ruimte werd verhuurd voor opslag.

W. stond via een videoverbinding in contact met de rechtbank en was moeilijk te verstaan. ,,Ik was een weekje weg en toen was er een heel drugslab gebouwd. Zijn advocaat: ,,Mijn cliënt heeft toen gezegd: ‘Ik wil dit niet meer’. Toen pas werd duidelijk met wie hij te maken had. Er is letterlijk gedreigd dat hij in de gierput zou verdwijnen.”

19.000 euro contant geld gevonden

Volgens de officier van justitie wordt W. verdacht van het vervaardigen en het aanwezig hebben van een grote hoeveelheid drugs. Er is 19.000 euro contant geld aangetroffen. W. wordt ook verdacht van witwassen van crimineel geld. De officier stelde dat hij met de drugscriminelen in zee is gegaan uit financieel gewin. ,,De verdachte is benaderd en dacht makkelijk geld te verdienen. Hij wist dat het niet in de haak was. Na de vermeende bedreigingen heeft hij het ook niet bij de politie gemeld.”

Het voorarrest van W. is verlengd. Op 15 december staat de inhoudelijke behandeling gepland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe