Witheet is hij, Michele Ardore van pizzeria Isola Bella aan de Markt in Assen. Klanten die bij hem een pizza afhalen, krijgen de laatste tijd steevast boetes omdat zij niet met de auto voor zijn zaak mogen staan.

Het is een druilerige ochtend, eigenlijk zoals het weer al weken is. Michele Ardore staat voor zijn pizzeria Isola Bella aan de Markt. Het pleintje is leeg, af en toe fietst iemand langs.

95 euro

„Zoals je ziet is hier ruimte genoeg”, zucht hij. „Zomers staan op deze plek terrassen en lopen er voortdurend mensen langs, dus dan is het logisch dat auto’s hier niet mogen komen. Maar nu, in de winter, is het plein verlaten. Dat de politie het dan flikt om mijn klanten, die hun auto hier even neerzetten om de bestelde pizza’s op te halen, een boete geeft van 95 euro, maakt mij ongelofelijk boos. Ik heb zelfs een vrouw in de zaak gehad die 149 euro moest betalen omdat ze door de Kerkstraat reed. Ze was helemaal overstuur.”

In normale tijden parkeren afhalers aan de nabijgelegen Collardslaan, zegt Ardore. Maar door de coronacrisis hebben de restaurants aan deze straat meer klanten die even iets komen afhalen. Parkeerplek is er dus nauwelijks.

„Moeten mijn klanten hun auto soms in de parkeergarage bij DNK gaan zetten? Dat kun je ze toch niet aandoen? Helemaal als het regent wil je niet vijf minuten met een pizzadoos onder de arm lopen. Nee, dan stop je even voor de zaak, ga je naar binnen om te betalen en stap je weer in de auto. Ik zie het probleem niet.”

‘Tijdens oud en nieuw zag je ze niet’

Ardore nam in mei de ook aan de Markt gelegen Brasserie 21 over, die failliet was gegaan. Hij doopte de zaak om tot La Sorella di Isola Bella, ‘het zusje van’. Ardore draaide een goede zomer, maar de tweede lockdown hakt er flink in. Om zijn personeel te kunnen behouden, is het afhalen heel belangrijk geworden.

„Een paar weken terug ontstond hier een kleine file van afhalers, ze gingen allemaal op de bon. Mensen helpen ons door deze coronatijd heen en worden door de politie gestraft. Die staat gewoon mensen op te wachten om boetes binnen te harken. Tijdens oud en nieuw ging hier allerlei illegaal vuurwerk de lucht in, toen waren ze in geen velden of wegen te bekennen. Dat steekt.”

Als klanten nu een bestelling doorgeven, waarschuwt Ardore ze al voor een mogelijke boete. Meer kan hij op dit moment niet doen. „Ik vind de gang van zaken een toppunt van onrecht in een tijd waarin wordt gevraagd om samenhorigheid en flexibiliteit. Helaas stelt de politie zich in deze moeilijke tijd niet flexibel op. Hopelijk gaan ze dat zelf ooit nog inzien.”

‘We willen de regels eenduidig hanteren’

De gemeente, die verantwoordelijk is voor het parkeerbeleid, laat in een reactie weten te begrijpen dat de horecasector moeilijke tijden beleeft. „Maar we willen de regels eenduidig hanteren”, zegt een woordvoerder. „We herkennen dat het door corona drukker is, bijvoorbeeld met bezorgauto’s. Tegelijkertijd hebben we ook oog voor de verkeersveiligheid. Die komt door de geparkeerde auto’s in het gedrang.”

Er zijn onder meer bekeuringen uitgedeeld omdat het inrijverbod van de Kerkstraat werd genegeerd, terwijl deze met een hek was afgesloten. De gemeente erkent dat een plekje vinden aan de Collardslaan lastig is, maar stelt dat in de onmiddellijke omgeving van de Markt nog altijd voldoende parkeerplaatsen zijn. „Afhalers kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van de parkeergarage van het Drents Museum. Horecaondernemers zijn begin december geïnformeerd over de regels en zij kunnen hun klanten daarover informeren bij een bestelling.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe