Midden-Drenthe nu écht culturele gemeente na kleurrijke aftrap

Voorafgaand aan de presentatie in het gemeentehuis gingen de ‘morphs’ langs de Beiler scholen om de kinderen alvast enthousiast te maken. Foto: Jaspar Moulijn

Met een feestelijke aftrap in het gemeentehuis van Beilen is woensdag het activiteitenprogramma in het kader van 'culturele gemeente' bekendgemaakt.

Elke twee jaar mag een andere Drentse gemeente de titel ‘culturele gemeente van Drenthe’ dragen. Dat Midden-Drenthe de negende in rij is, maakt het enthousiasme er niet minder op. De gemeente lijkt niet te kunnen wachten om zich op cultureel gebied in de kijker te spelen.

Alles uit de kast

In Beilen is woensdag dan ook alles uit de kast gehaald voor de onthulling van het logo en de bekendmaking van het programma. In de hal van het pasverbouwde gemeentehuis kregen de tafels een vrolijke make-over.

Mensen in veelkleurige ‘morphsuits’ (gekke pakken die de drager het uiterlijk geven van een soort buitenaards wezen, red.) delen gebak uit, de wethouders dragen fleurige stropdassen en de burgemeester toont trots haar kekke jurkje.

'Opmaat om Midden-Drenthe op culturele kaart te zetten'

,,We zijn er trots op dat we culturele gemeente van Drenthe zijn”, zegt Mieke Damsma, in een vorig leven cultuurwethouder in Maastricht, opgewekt. ,,We hopen er samen een prachtig jaar van te maken.” Het programma moet vooral geen eenmalig iets zijn, benadrukt ze. ,,Dit is een opmaat om Midden-Drenthe blijvend op de culturele kaart te zetten.”

Na een confetti-explosie wordt ook de website cultureelmiddendrenthe.nl onthuld. Daarop is het volledige programma te vinden. De drie grootste evenementen spelen zich allemaal af bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Het zijn het derde deel van Aan de Andere Kant, de succesvolle Nederlands-Molukse theaterproductie. De voorstelling is in juni volgend jaar te zien. In september volgend jaar brengt Theater De Blauwe Vlinder een beeldverhaal in livemuziek, film en dans. Het stuk wordt opgevoerd in de overkapping van de voormalige commandantswoning. De derde publiekstrekker is Lady Macbeth kust een zwart schaap, te zien in mei 2021.

'Voor jong en oud, door de hele gemeente'

Daarnaast zijn er nog tientallen kleinere projecten. ,,Door jong en oud, verspreid door de gehele gemeente”, zegt cultuurwethouder Dennis Bouwman. De dames Anita Bel en Amy de Vries uit Smilde kijken glunderend toe. Zij organiseren voor de derde keer de Kleurrijke Kimena-fair in hun woonplaats.

,,We laten mensen met verschillende achtergronden een hapje koken”, vertelt Bel. ,,Dit jaar hopen we, door culturele gemeente, op meer bezoek.” De fair wordt dit jaar voor het eerst gecombineerd met de hulpverlenersdag. ,,We zijn eigenlijk maar klein, maar dat maakt in dit geheel niks uit", vindt Bel.

Ook Garage TDI uit Assen doet mee. Hun project, met werktitel Vrijheid, Blijheid? is locatietheater. ,,We willen op een plek in de gemeente, waarschijnlijk in de Broekstreek, in gesprek gaan met de inwoners. Van hun verhalen -en dat kan en mag van alles zijn- maken we een locatietheaterroute”, vertelt artistiek leider Frederieke Vermeulen.

De officiële aftrap van het programma is op 7 april. Officieel is Midden-Drenthe tot oktober 2020 culturele gemeente. Lady Macbeth kust een zwart schaap is in mei 2021.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe