Midden-Drenthe over de brug voor glasvezel

Nu nog groen licht van de gemeenteraad dan kan de aannemer besteld voor een glasvezelnet in heel de gemeente Midden-Drenthe.

Burgemeester en wethouders van Midden-Drenthe willen geen spelbreker zijn voor een project dat zo nadrukkelijk het leven op het platteland toekomstbestendig kan maken en ook nog eens gedragen is door de bevolking. Voorgesteld wordt een lening te verstrekken van 2,75 miljoen euro aan de coöperatie Sterk Midden-Drenthe, waardoor op papier de financiering van het miljoenenproject rond is.

De provincie heeft tien miljoen euro in het vooruitzicht gesteld mits de gemeente over de brug komt. Op 29 september mag de raad het laatste woord hebben. Bij Sterk Midden-Drenthe staat de vlag al klaar. Die zit met smart te wachten op dat groene licht.

De laatste hobbel is dan het vinden van een aannemer die de klus wil klaren voor het beschikbare bedrag.

Sterk Midden-Drenthe wil in januari al de schop in de grond zetten. In een gebied van 350 vierkante kilometer moet dan kabel worden ingegraven zo mogelijk tot aan elke voordeur. De coöperatie kan al rekenen op 3300 leden (meer dan zestig procent van de adressen in het aan te sluiten gebied). Dat worden er naar verwachting meer als de aanleg start. Opzet is om nog in 2107 heel Midden-Drenthe voorzien te hebben van glasvezel (waar dat nog niet ligt).

Wethouder Gert-Jan Bent van Midden-Drenthe wijst op het enorme belang van een snelle internetverbinding voor de leefbaarheid van het platteland. Het bedrijfsleven en de boeren kunnen nu al niet meer zonder en voor de zorg wordt het essentieel. „We willen als gemeente geen bank zijn maar voor dit initiatief maken we graag een uitzondering. Het is een investering in de toekomst en het komt uit de gemeenschap. Ik heb bewondering voor de initiatiefnemers”, aldus Bent.

Aan de lening is wel een serie voorwaarden verbonden. Zo moet het geld terug in 22 jaar en sneller als dat kan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.