Midden-Drenthe zoekt nieuwe burgemeester

De gemeente Midden-Drenthe gaat op zoek naar een nieuwe burgemeester. Volgens Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar is de tijd rijp dat de gemeente weer een Kroonbenoemde burgemeester krijgt.

Tichelaar heeft dat besloten na overleg met fractievoorzitters en wethouders van Midden-Drenthe. Ton Baas is momenteel waarnemend burgemeester van de gemeente. Hij kreeg na het vertrek van Jan Broertjes de taak om de bestuurlijke rust in Midden-Drenthe terug te brengen.

Volgens Tichelaar is Baas in zijn taak geslaagd. Baas werd in januari nog uitgeroepen tot beste burgemeester van een kleine gemeente vanwege zijn aanpak van de crisis rond vluchtelingen in Oranje. „Er wordt altijd naar gestreefd om zo snel mogelijk weer een burgemeester aan te stellen”, licht een woordvoerder van Tichelaar toe. „Waarnemers worden alleen bij uitzondering ingezet als dat echt nodig is.”

De raad wil eind september de profielschets van de functie vaststellen. De procedure tot aanstelling duurt acht maanden, de verwachting is dat de nieuwe burgemeester in mei 2017 door de raad kan worden geïnstalleerd. Tot die tijd blijft Ton Baas actief als waarnemend burgemeester.

Voormalig burgemeester Jan Broertjes trad in oktober 2014 af nadat hij in opspraak was geraakt door zijn rol bij een uitkeringsconflict. Hij kon toen niet meer rekenen op de volledige steun van de raad en besloot de eer aan zichzelf te houden door op te stappen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.