Midwinterhoorns kunnen terug naar zolder

Midwinterhoornblazers Roelie en Peter Kuiper blazen zaterdag het seizoen ten einde Foto DvhN/Kees van de Veen

Het midwinterhoornseizoen zit er bijna op. Zaterdag blazen Roelie en Peter Kuipers het 25ste seizoen van Midwinterhoornblazen Diever e.o. ten einde. Oprichtster Roelie Kuipers over de traditie.

Wat gaat er zaterdag precies gebeuren?

,,Vanaf 18.00 komen er midwinterhoornblazers van alle kanten naar de hervormde kerk gelopen. Iedereen zal daar zijn eigen ‘roep’ laten horen. Daarna vertrekt er een wandeltocht van drie kilometer langs onder andere de molen waar ook midwinterhoornspelers staan.”

Herkent u iedere roep?

,,Ja, inmiddels kan ik de meeste wel uit elkaar houden. Er komen blazers uit de hele omgeving. Die van Dwingeloo is anders dan die van Wapse en weer anders dan van Wateren. Geen klank is hetzelfde, maar het is moeilijk om te vertellen wat het verschil is. Iedereen blaast anders en de een kan het ook beter dan de ander. Sommigen blazen hard, sommigen zacht. Maar meestal roept de blazer voor het spelen nog de naam van de plaats.”

Wat is de mooiste roep?

,,Dat is de Oldendieverse, die spelen mijn man Peter en ik. Daarmee blazen we zaterdag het seizoen ook af. Ik begin en hij gaat dan verder, want er mag niet door elkaar gespeeld worden.”

Gebeurt het wel eens dat blazers door elkaar heen blazen?

,,Dat komt wel eens voor. Maar het heeft verder geen consequenties, we zeggen dan gewoon: ‘wat dom dat je dat gedaan hebt’. Het klinkt niet door elkaar heen, iedere toon moet apart gehoord worden.”

Wat gebeurt er met de midwinterhoorn na zaterdag?

,,Die komen bij ons gewoon op zolder te liggen. We doen al 25 jaar met dezelfde hoorns en die gaan nog wel even mee. Ik denk dat die het langer volhouden dan wijzelf.”

En de vereniging zelf, zit daar toekomst in?

,,Ik denk het wel, er is nog zoveel enthousiasme. We zijn ooit begonnen met vier blazers, dat groeide tot zo’n zeventig. De laatste jaren neemt het aantal wel iets af, de gemiddelde leeftijd ligt ergens tussen de vijftig en zestig jaar. We proberen wel nieuwe aanwas bij de jeugd te krijgen.”

Hoe doen jullie dat?

,,Kinderen kunnen bij ons oefenen met blazen. Wij zeggen altijd dat je een scheetje met je mond moet maken op de hoorn. Kinderen vinden het altijd prachtig om te doen. Maar vaak neemt de belangstelling af als ze naar het vervolgonderwijs gaan. Dan krijgen ze het te druk met onder andere stages.”

Kijkt u uit naar de laatste keer blazen dit seizoen?

,,Na zes weken ben ik altijd wel weer blij dat het erop zit. Het is ontzettend leuk, maar zaterdag blazen wij af en dat is altijd een mooi moment. En dan blazen we er vanaf 30 november weer vol tegenaan in het nieuwe seizoen.”

menu