De 100-jarige Mieke Schwalbach wordt op haar verjaardag verrast met muziek van De Woudklank

Mieke Schwalbach uit Zuidwolde mag dan 100 jaar zijn geworden, ze is nog zo scherp als glas

De 100-jarige Mieke Schwalbach wordt op haar verjaardag verrast met muziek van De Woudklank Foto: Gerrit Boer

Mevrouw Schwalbach vierde zaterdag haar honderdste verjaardag in haar eigen tuin in Zuidwolde. De kwieke dame was verrukt door alle aandacht.

„Oh, nee maar. Wat een verrassing”, jubelt Mieke Schwalbach terwijl ze in haar tuin kijkt naar de leden van muziekvereniging Woudklank uit Zuidwolde. De muzikanten komen mevrouw Schwalbach, die zaterdag haar honderdste verjaardag vierde, verrassen met een paar stukken muziek. ,,Wat leuk... wat leuk”, klinkt het enthousiast.

Goed bij de pinken

Even daarvoor was locoburgemeester Jan van ‘t Zand van de gemeente De Wolden al aan komen lopen met een mooie bos bloemen. ,,Ik kan de gemeente beter een bosje bloemen geven”, zei de jarige. ,,Jullie hebben het hier zo goed voor elkaar.” Volgens mevrouw Schwalbach woont ze al veertig jaar met veel plezier in Zuidwolde.

En hoe. ,,Ik woon nog op mijzelf, ja.”

Het mag dan ook wel gezegd worden: honderd of niet, mevrouw is nog goed bij de pinken en glasscherp met haar gedachten. ,,Alleen het gehoor wordt een beetje minder.” Als de kwieke dame gevraagd wordt wat de verslaggever moet doen om ook op ‘zo’n goede manier 100 jaar te worden’ zegt ze gevat: normaal doen. ,,En niet te veel eten. Maar ga wel veel reizen. Dat heb ik ook gedaan. Naar Indonesië.”

Energie opgespaard

Vlak na de Tweede Wereldoorlog reisde mevrouw Schwalbach, die drie kinderen heeft, met het Rode Kruis naar Indië. ,,Ik hielp in het leger als huishoudkundige. Maar ik hielp ook mee in de poliklinieken waar mensen met vreselijke tropische ziekten lagen. Ik heb ook nog les gegeven.”

Ze voelt zich goed deze zaterdag, vertelt ze. Want normaal gesproken - hoewel ze altijd heel gezond is geweest - slaapt ze veel op een dag. ,,Maar speciaal voor mijn honderdste heb ik energie opgespaard.” Even pakt ze de iPad aan waar een van haar zussen op te zien is. Die verblijft in Australië, maar krijgt via een skypeverbinding alsnog alle festiviteiten mee. ,,Wat mooi hè”, geeft ze door aan de andere kant van de wereld. Ze glundert van oor tot oor door de verrassingen.

menu