Mikado-fietspad: hindernisbaan voor fietsers of prikkeling van fantasie?

Wordt het ‘beleeffietspad’ van Echten naar Ruinen met de aanleg van een mikado-gedeelte een ware beproeving voor de gebruikers?

Het fietspad, dat momenteel wordt aangelegd en door de boswachterij Ruinen voert, moet iets bijzonders worden. Een ritje over dit kronkelende pad met de nodige hoogtes en laagtes moet het waard zijn om een stukje voor om te rijden, zo is het uitgangspunt.

Gezamenlijk plannen bedacht

De vrijliggende fietsverbinding langs de drukke doorgaande weg van Ruinen naar Echten moet het gebied een recreatieve impuls geven. Inwoners, ondernemers, fietsers, boswachters en ambtenaren van de gemeente zijn om tafel gaan zitten en hebben vorig jaar de nodige plannen bedacht.

Het fietspad wordt gezien als toeristisch-recreatieve aanjager. Het brengt mensen niet alleen van het ene naar het andere dorp, maar vooral naar de natuur. Vormt een brug naar wandelpaden en de atb-route. Onderweg komen zogeheten social sofa’s, bankjes die uitnodigen om op te gaan zitten. De uitkijktoren in het gebied wordt opgeknapt en in een onderkomen van Staatsbosbeheer komt een pannenkoekenrestaurant.

‘Bomen kriskras rond en over fietspad’

En dan is er het mikado-fietspad. In het laatste besluit van burgemeester en wethouders van De Wolden staat dat omgezaagde bomen kriskras ‘rond en over het fietspad’ worden gelegd. Een hindernisbaan? Hoe gaat dat aflopen wanneer een clubje wielrenners met hoge snelheid nadert? De stapel met dokters- en tandartsrekeningen op het bordje van de gemeente zal zienderogen groeien.

,,Nee, dat is niet de bedoeling’’, reageert Hans Kruk, boswachter van Staatsbosbeheer in het gebied. ,,Mikado-fietspad klinkt mooi en prikkelt de fantasie, maar waar het op neerkomt is dat er her en der boomstammen lángs het fietspad komen te liggen. Met de gemeente De Wolden willen we extra elementen toevoegen aan het pad, die de beleving vergroten.’’ Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat mensen dan eens kunnen stoppen bij een boom en aan de hand van de jaarringen de leeftijd kunnen vaststellen.

‘Fietspad voldoet aan alle eisen’

De veiligheid is volgens Kruk volledig gewaarborgd. ,,Het is een mooi en breed fietspad van beton, dat aan alle eisen voldoet. En nee, geen obstakels op het wegdek.’’

Verantwoordelijk wethouder Gerrie Hempen en de gemeentelijke projectleider die het mikado-fietspad bedacht zijn vanwege de vakantie niet bereikbaar voor een nadere toelichting.

De kosten voor de aankleding van het fietspad bedragen bijna 250.000 euro. De aanleg van drie oversteekplaatsen kost 170.000 euro. Voor de bankjes wordt 20.000 euro uitgetrokken, 41.000 euro voor het aanbrengen van kust en verlichting en 15.500 euro voor het mikado-fietspad. De provincie betaalt krap een ton, de rest komt voor rekening van de gemeente.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.