In de rubriek 20 in 2020 vertellen jongeren die zijn geboren in het jaar 2000 over hun leven. Wat doen deze (bijna-)twintigers, wat houdt hen bezig en hoe zien zij de toekomst? Vandaag Milenka Zaagman uit Emmen. Zij werd 20 op 7 januari.

Tussenjaar

,,Ik heb vorig jaar een tussenjaar gedaan, na mijn mbo4-opleiding dierverzorging aan Terra. Dat was niet gepland. Ik begon vol goede moed aan de hbo-opleiding docent biologie, maar al na een maand bleek die helemaal niet bij mij te passen. Ik kon me toen niet meer inschrijven voor een andere opleiding en dacht: als ik dan toch een tussenjaar heb, kan ik er maar beter het beste van maken.

Ik ben aan de slag gegaan bij de Jumbosupermarkt, lekker dichtbij, en stelde me tot doel een eigen autootje bij elkaar te sparen. Dat is gelukt. Hij staat hier voor de deur: een Seat Arosa. Niet de mooiste, maar ik ben er best trots op dat ik mijn eerste auto zelf heb kunnen kopen.

Ik werkte ook een paar avonden per week bij een schapenboerderij in Nieuw-Schoonebeek, waar ik na mijn stage ben blijven plakken. Daar heb ik mijn vriend leren kennen. Heel romantisch, op de boerderij. Wij komen er nog steeds, ook al werken we er niet meer. Het zijn zulke lieve mensen. Het is een soort tweede familie geworden.’’

Oma

,,Dat tussenjaar heb ik echt wel nodig gehad. Ik heb over van alles en nog wat nagedacht. Omdat ik hele dagen achter de kassa zat, kwam ik met veel mensen in aanraking. Ik kwam erachter dat ik oudere mensen heel leuk vind. Terwijl sommige andere collega’s het vervelend vonden om hen te helpen, omdat het tijd kost, vond ik dat juist fijn. Even de boodschappen inpakken, met ze kletsen...

Daarom heb ik besloten de opleiding tot verpleegkundige te doen. Geen hbo deze keer. Ik dacht: mbo is ook goed. Ik wil praktisch bezig zijn en het hbo is meer gericht op leidinggeven en aansturen. Ik ben blij dat ik nu iets gevonden wat bij me past. Ik was altijd het dierenmeisje, maar het blijkt dat ik zorgen voor mensen ook heel leuk vind.

Dat mijn oma dement is en in een verpleeghuis woont, heeft mijn keuze ook beïnvloed. Als ik daar ben en zie hoe de verpleegsters hun werk doen: daar heb ik veel respect voor. Ik heb er een andere kijk op dingen door gekregen. Ik wil mezelf nuttig maken.’’

loading

Corona

,,Door corona krijgen we maar twee dagen per week op school les. De rest gaat online. Niet ideaal, maar ach, de docenten doen hun best. In deze tijd opgroeien is wel jammer, zo met corona. Ik hou van feestjes en uitgaan en dat mis ik af en toe wel. Maar het is niet anders. Laten we het maar volhouden, dan zijn we er sneller vanaf. Die mondkapjesdiscussie, ook zoiets.

Bij de Jumbo draag ik er gewoon één uit respect voor de ouderen, die ook bijna allemaal eentje op hebben. Binnenkort stop ik trouwens bij de Jumbo, want ik heb een bijbaantje gekregen bij Wildlands, als dierverzorger op de savanne! Jammer genoeg nemen ze geen vast personeel aan, maar hé, wie kan nou zeggen dat hij met zebra’s en neushoorns heeft gewerkt?’’

Laboratoriumhond

,,Ik ben gek op dieren en heb geen spijt van mijn opleiding dierverzorging, ook al doe ik nu verpleegkunde. Mijn papa en mama hebben altijd gezegd: Doe eerst maar iets wat je leuk vindt; het economische komt later wel. Daar ben ik heel blij mee. Er zijn ook ouders die vinden dat je advocaat moet worden omdat dat goed verdient. De liefde voor dieren heb ik van mijn papa en mama. Zij hebben elkaar leren kennen op de dierenambulance.

We hebben thuis veel dieren, onder meer vijf Maine Coon-katten. Mijn moeder fokte daar vroeger mee. De dieren zijn nu met pensioen en zitten hier lekker hun oude dag uit. We hebben ook een laboratoriumhond. Hij is geboren in het lab en heeft daar zijn puppytijd doorgebracht. Hij heeft het niet zo op vreemde mensen en honden.

In huis is hij wel lief, maar buitenshuis is het een drama. Dat komt omdat hij niet gesocialiseerd is. Hij is ook echt bang voor grote mannen. En toen hij hier kwam, durfde hij niet op het gras te lopen. Hij was er bang voor. Heel triest. Ja, honden in een laboratorium: ook dat gebeurt in Nederland en België. We weten niet wat ze met hem hebben gedaan daar. Dat mogen we ook niet weten. We weten alleen dat hij uit een laboratorium in Nederland of België komt.’’

Tamme vogels

,,Ik heb op mijn kamer een hamster en twee tamme valkparkieten: Woezel en Pip. Ze vliegen het grootste deel van de dag los. Of ze niet overal poepen? Nee hoor, dat valt reuze mee. Met zoveel dieren in huis moet je sowieso veel poetsen en stofzuigen. Dat moet je ervoor over hebben. Woezel en Pip zijn zo leuk... Ze zingen liedjes en ze gaan mee onder de douche. Dan zitten ze op mijn arm, doen hun vleugels wijd en gaan zich wassen. Daarna föhn ik ze droog.

Ik heb ook een eigen paard, waar ik vaak buitenritten mee maak. Daar geniet ik echt van. Even rust. Geen telefoon, geen vrienden, alleen ik en mijn paard. Het doet me echt goed om eropuit te gaan met dat beest. Als ik thuis ben, zit ik de hele dag op Insta en Snapchat. We rijden altijd buiten, weer of geen weer.

Begin deze maand hebben we een ongeluk gehad. Ik weet niet precies hoe het ging, want het ging heel snel, maar we zijn in de Rietplas beland. Mijn paard raakte verstrikt in de teugels en ging er vandoor. De politie is er nog aan te pas gekomen om te zoeken. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen. Hij was zelf teruggegaan naar de stal.’’

Word je dit jaar 20 jaar en wil je meedoen aan deze rubriek? Opgeven kan via 20in2020@ndcmediagroep.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
20 in 2020