Militaire voertuigen Havelte op weg naar grote oefening in Polen

Zo’n 500 militaire voertuigen op 27 treinen. De logistieke operatie voor de oefening Bizon Drawsko in Polen is in volle gang. Onder leiding van Havelte.

De 32 hightech CV90’s, de zwaarste gevechtsvoertuigen van de landmacht, reden woensdag op hun rupsbanden de poort uit van de Johannes Postkazerne in Havelte. Samen met bergingstanks en andere pantserswagens. Het ging over de openbare weg richting het station van Steenwijk, een stukje van vijf kilometer. Net over de Drentse provinciegrens werden de zware legervoertuigen op de trein gezet richting het Poolse Drawsko.

FOTO JURJEN ROZEBOOM

Foto Jurjen Rozeboom. Klik bovenaan de pagina rechts op de foto voor een fotoserie.

NAVO-oefening

Het stadje in het noordwesten van Polen is het epicentrum van de zes weken lang durende NAVO-oefening Bizon Drawsko. Er doen ruim 4500 militairen aan mee: 3600 Nederlandse en 900 uit Duitsland, Polen, Estland, Canada en de VS. Havelte levert de meeste manschappen en generaal Jan Swillens, commandant van de 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte, heeft dan ook de leiding over de grootste oefening met Nederlandse militairen sinds jaren. Vandaar dat de oefening ook de naam Bizon draagt, het dier dat in het logo staat van de brigade in Havelte.

Dat de NAVO in zo’n omvang oefent in het voormalige Oostblok is niet toevallig. Polen en de Baltische Staten zijn doodsbang dat Vladimir Poetin zijn Russische troepen de grens over stuurt. Nadat hij De Krim annexeerde en het leger naar de grens met Oekraïne zond, zit de de angst er bij de NAVO goed in. Estland, Letland en Litouwen, lid van de NAVO, zijn de volgende landen waarop hij zijn oog laat vallen, vreest het Westen.

FOTO JURJEN ROZEBOOM

Foto Jurjen Rozeboom. Klik bovenaan de pagina rechts op de foto voor een fotoserie.

Grote troepenmacht

De NAVO vestigt daarom een grote troepenmacht in de Baltische Staten, die de Russen er van weerhouden de Estland, Letland en Litouwen binnen te vallen. De Amerikanen hebben afgelopen weekeinde 87 gevechtstanks en 144 andere militaire voertuigen uitgeladen in het Duitse Bremerhaven om door sturen naar Polen. Er volgen 3500 Amerikaanse militairen. Ze worden ook gestationeerd in Estland, Letland en Litouwen. ,,Een deel van de Amerikaanse voertuigen en manschappen doet mee aan onze oefening”, zegt generaal Jan Swillens.

Havelte levert de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-troepen. ,,We gaan met een kleine 200 man naar de Litouwen. Eind februari vertrekken de kwartiermakers, de rest volgt in maart”, zegt Swillens. Ze blijven daar ongeveer vier tot zes maanden en worden daarna vanaf juli afgelost. Er gaan een kleine vijftien CV90 gevechtsvoertuigen mee naar Litouwen. Swillens: ,,Het zijn andere voertuigen dan die meegaan naar Polen. Deze gaan terug naar Havelte.” Het is voor het eerst dat de CV90 bij een buitenlandse missie wordt ingezet.

Klik boven aan de pagina op de foto voor een fotoserie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.