Militairen Assen en Havelte op grote missies

Militairen uit Assen en Havelte staan komend jaar voor twee grote uitzendingen. ‘Assen’ gaat naar Mali, ‘Havelte’ naar Litouwen.

In beide gevallen zullen compagnieën van de rond 200 militairen worden uitgezonden. De luchtmobiele brigade, onder meer gelegerd in Assen, gaat de mariniers en commando’s vervangen die al enkele jaren in Mali actief zijn. Zij hebben zich vooral op het gebied van inlichtingen en verkenningen gericht. Dat kan volgens Defensie in Mali ook uitgevoerd worden door andere eenheden, zoals luchtmobiel. De inlichtingentaken vereisen geen ‘special operations’-deskundigheid.

Gevechtsvoertuigen

Onderdelen van de luchtmobiele brigade uit Schaarsbergen zullen eerst naar Mali afreizen. De special forces en de luchtmobiele brigade werken al aan de overdracht. De militairen uit Schaarsbergen worden later in het jaar afgelost door hun collega’s uit Assen. Behalve de rode baretten, gaan er ook andere onderdelen mee. In totaal gaat het om ongeveer 200 militairen.

In Havelte bereidt de pantserinfanterie van 43 Gemechaniseerde Brigade zich voor op uitzending naar Litouwen komend voorjaar. Een compagnie neemt de zwaarste gevechtsvoertuigen van het Nederlandse leger mee, de CV-90. De moderne pantservoertuigen met zwaar geschut hebben Havelte als thuisbasis. Er gaan ongeveer 250 militairen naar Litouwen, inclusief onderdelen van andere eenheden. Ze zullen er tussen de drie en zes maanden verblijven en dan worden afgelost. De Nederlanders komen onder Duits commando te vallen.

Rusland afschrikken

Samen maken ze deel uit van een contingent NAVO-troepen dat in Baltische Staten wordt gestationeerd. Ze moeten met hun zware bewapening een afschrikwekkend effect hebben op Rusland. De NAVO is er niet gerust op dat Poetin na de annexatie van De Krim en schermutselingen in Oost-Oekraïne zijn oog laat vallen op de Estland, Letland en Litouwen. De drie staten zijn na het uitvallen van de Sovjet Unie lid geworden van de NAVO.

Hoe lang de Nederlandse militairen in Litouwen blijven is nog niet duidelijk. ,,Officieel is Litouwen geen conflictgebied. Vandaar dat we niet spreken van een missie. We zullen in Litouwen vooral gaan oefenen en zorgen dat we gevechtsklaar zijn”, zegt Jan Venekamp van 43 Gemechaniseerde Brigade.

Volgende maand begint in Polen een grote NAVO-oefening voor landen die hun militairen naar de Baltische Staten uitzenden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.