Miljoen euro voor de binnenstad van Emmen

Emmen gaat een miljoen euro beschikbaar stellen voor een noodzakelijke herstructurering van het centrum. Tenminste, als het college de wens van de raad volgt.

De komst van dat zogenaamde binnenstadsfonds is het gevolg van een motie van PvdA, CDA, Wakker Emmen en D66 en werd gisteren tijdens de bespreking van de kadernota redelijk omarmd door wethouder René van der Weide. In de motie, verwoord door PvdA-fractievoorzitter Raymond Wanders, werd duidelijk gemaakt dat Emmen aan de vooravond van een grootscheepse verandering van het centrum staat. Dat is het gevolg van een aanzienlijke leegstand van panden en de oproep ven Economische Zaken tot een vermindering van 20% van het aantal vierkante meter winkeloppervlak.

Dat er in Emmen iets moet veranderen is geen nieuws meer - verschillende fracties hebben al hun zorgen geuit en organiseren bijeenkomsten om voorstellen voor een zorgvuldige aanpak te horen. Meer wonen in de binnenstad, overnachtingsmogelijkheden boven de winkels zoals LEF! al eens opperde, winkels overbrengen van de ene locatie naar de andere; links en rechts borrelen ideeën op maar om die te stroomlijnen moet er een proces op gang gebracht worden.

Die herstructurering van het centrum is nodig om de economische positie te behouden’’, zei Wanders, ,,er moeten andere functies voor de binnenstad komen, die bijdragen aan de leefbaarheid en dynamiek in het centrum.’’ Maar daarvoor zijn mensen en geld nodig. Dat laatste komt onder andere van de provincie maar ook van Emmen zelf wordt het een ander verwacht. Daarom willen de vier fracties een binnenstadsfonds waarin een miljoen euro wordt gestort.

De VVD’er Johan Scheltens vindt dat er al genoeg fondsen zijn die zich over de problematiek buigen. Zijn fractie stemde tegen, net als DOP, Senioren Belang Noord, ChristenUnie en GroenLinks. De motie werd met 28 voor en 7 tegen niettemin eenvoudig over de eindstreep gebracht.

Een motie voor nieuwbouw van sporthal De Klabbe in Emmer-Compascuum haalde het óók. Dankzij Wakker Emmen, CDA en PvdA kiest de raad in meerderheid voor nieuwbouw en het verzoek om de kosten van 2,8 miljoen in de komende begroting vast te leggen. De huidige sporthal aan De Creel dateert uit de jaren zeventig en is het dorp een doorn in het oog. Gedurende de bouw wordt een blaashal opgezet, zegt Pascal Schrik van Wakker Emmen. Omdat deze motie het wel haalde sneuvelde en motie van de VVD’er Johan Scheltens. Die wilde eerst een inventarisatie van alle tekortkomingen in sportaccommodaties in plaats van nu al geld te reserveren voor alleen De Klabbe.

Minder goed verging het een motie van LEF! om vaart te zetten achter de invulling van de oude dierentuin, bijvoorbeeld met een Keukenhof-achtige invulling van de savanne. Toen daar kritiek op kwam nuanceerde fractievoorzitter Harry Leutscher het voorstel: er kan bijvoorbeeld door - de na het windmolendebat toch al geplaagde - tuinders aan de invulling gewerkt worden. Maar omdat Wakker Emmen en PvdA heel eensgezind vonden dat er door het college al hard genoeg gewerkt wordt aan de oude dierentuin haalde de motie het nét niet: 17 voor en 18 tegen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.