Miljoenen om ‘Coevorden weer te laten stralen’

Vier ondernemers hebben zich gemeld bij de gemeente Coevorden voor een ambachtelijke invulling van de omgeving Weeshuisweide. Daaronder stadsbrouwerij De Gulzige Gans, maar ook voor het idee van een stadsboerderij is interesse.

Wethouder Jan Zwiers (BBC2014) is blij met de concrete belangstelling die er nu al is, want de aanpak van het stadshart gaat pas volgend jaar echt van start. Over twee weken buigt de Coevorder politiek zich over de voorstellen, waaraan ook het centrummanagement heeft gewerkt. Er ligt 4,5 miljoen euro op tafel: 2 miljoen van de gemeente zelf, 1,5 miljoen van de provincie en de rest moet uit de private sector komen. ,,Coevorden moet weer gaan stralen’’, omschrijft Zwiers het doel.

Kwart minder bezoekers

Daarvoor is het inderdaad de hoogste tijd, blijkt uit cijfers. Het winkelhart trok in twee jaar tijd (2014 tot 2016) een kwart minder bezoekers. Er is veel leegstand. Tegelijkertijd zijn er verspreid in Coevorden ook nog winkels buiten het stadshart (afgezien van het nieuwe winkelgebied aan de andere kant van het spoor, rond het EDS-plein). ,,De tijd van Coevorden als winkelstad is voorbij’’, doelt Zwiers op de concurrentie met grotere plaatsen en internet.

Winkels blijven voor Coevorden weliswaar belangrijk, maar dan wel in compact winkelhart. Daarom wordt 1,9 miljoen euro in een potje gestopt om ondernemers te bewegen te verhuizen naar het echte stadshart: rond de Markt, de Friesestraat en de Bentheimerstraat. Beide uiteinden van deze straten verliezen mogelijk hun winkelbestemming. Geld uit dit potje is ook bestemd voor de aanpak van gevels.

Doortrekken van de haven

De historie, het water terug in de stad en een gezellig centrum zijn de belangrijke thema’s in de toekomstvisie. De mogelijkheden voor het doortrekken van de haven richting de Markt, op de plek van de notaristuin, worden de komende tijd onderzocht. De Emmer projectontwikkelaar Peter van Dijk wordt daarbij ook betrokken, want die heeft bouwplannen op deze locatie. Die zijn volgens Zwiers nog niet concreet. Tot 2023 heeft Van Dijk voor die plannen.

Stadsbrouwerij

Een doorn in het Coevorder oog is de omgeving van de Weeshuisweide. Misschien de mooiste plek om naar het Kasteel te kijken – een unique selling point, want het enige van Drenthe -, maar tegelijkertijd een onduidelijk rommelgebied omdat de Weeshuisstraat uitkijkt op de achterzijden van winkels, vaak magazijnen. Daar zou een ambachtelijk icoon moeten komen, zoals een stadsbrouwerij, een chocoladefabriekje, een kaasmakerij of een stadsboerderij.

Eenduidig straatbeeld

Het laatste project is het werken aan een eenduidig straatbeeld in het winkelgebied. In de vorm van klinkers, straatmeubilair, lantaarnpalen en stadsgroen.

Coevorden trekt 1,5 jaar uit om de boel in beweging te krijgen. ,,Wij fungeren als vliegwiel. Het is aan ondernemers, vastgoedeigenaren, bewoners en andere belanghebbenden om de aantrekkingskracht van de binnenstad verder te vergroten’’, zegt Zwiers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.