Miljoenen voor verbouw Emmer pand

Het voormalige pand van de Topografische Dienst op de hoek Weerdingerstraat/Bendienplein in Emmen wordt voor vijftien miljoen euro verbouwd en opgeknapt.

Geschikt maken

Volgens het Rijksvastgoedbedrijf is een dergelijke investering nodig om het pand geschikt te maken voor gebruik door het Nationaal Archief en de Belastingdienst. ,,Het interieur is ooit gemaakt voor de Topografische Dienst en niet passend voor de nieuwe gebruikers. Bovendien is de gehele installatie zwaar verouderd en voldoet het niet aan de huidige regelgeving’’, verduidelijkt woordvoerster Vera Hoogendoorn.

Het enorme grijze gebouw verrees in 1984 op de voormalige plek van confectiebedrijf Bendien. Het pand bestaat uit vijf bouwlagen en meet 18.767 vierkante meter kantoorruimte. Op eigen terrein is plek voor zo’n 240 auto’s. Eind 2009 vertrok de Topografische Dienst in het kader van een reorganisatie naar Zwolle en kwam het pand in Emmen leeg te staan. Pogingen om het gebouw daarna te verkopen liepen op niets uit. De vraagprijs bedroeg bijna zes miljoen euro.

Verhuizen

Van de twee nieuwe gebruikers is het Nationaal Archief nog niet in Emmen gevestigd. Deze dienst gaat een groot deel van het gebouw gebruiken als depot. De Belastingdienst heeft nu nog in het Emmer centrum haar kantoorruimte. Het gaat om de grijswitte flat nabij het ANWB-kantoor en de kantoorruimte boven onder meer de Bruna. In 2009 maakt de fiscus al duidelijk te willen verhuizen omdat zij niet tevreden was over het werkklimaat in de grote flat. Aanvankelijk werd gekoerst op nieuwbouw naast het gemeentehuis, maar daar werd uiteindelijk van afgezien. In 2014 werd besloten dat het oude pand van de Topografische Dienst de nieuwe werkplek zou worden.

Interieur verwijderd

Sinds kort staan om dit gebouw hekken. ,,Het interieur van het pand wordt verwijderd, zodat er voor de renovatie een goed beeld ontstaat van de situatie van de constructie’’, verklaart woordvoerster Hoogendoorn. ,,De daadwerkelijke verbouw begint naar verwachting ergens in de tweede helft van dit jaar’’.

Ook het exterieur wordt anders. Entrees worden verplaatst en er komen andere gevelopeningen. Eind 2017 of begin 2018 zou de klus geklaard moeten zijn en kan het gebouw weer in gebruik worden genomen. De mensen die er tijdelijk woonden om kraak en vernieling te voorkomen, zijn enige tijd geleden al verhuisd.

De kantoorflat in het centrum waar de Belastingdienst nu nog gebruik van maakt, wordt gehuurd. Het andere pand is eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. ,,Dit gebouw komt uiteindelijk beschikbaar voor verkoop’’, aldus Hoogendoorn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.