Miljoenenmeevallers Emmen bij uitvoering gemeentelijke zorg

De gemeente Emmen hield vorig jaar zo’n tien miljoen euro over op het budget voor gemeentelijke zorgtaken, ook wel het sociale domein genoemd.

Dit maakte wethouder financiën Jisse Otter (Wakker Emmen) vrijdag bekend. Op basis van rekenmodellen kreeg Emmen van het Rijk aanzienlijk meer dan zij uiteindelijk nodig bleek te hebben. ,,Vaak zaten we bij reken- en verdeelmodellen als Emmen aan de verkeerde kant van de streep, nu hebben we een keer wat mazzeltjes’’, aldus Otter.

De manier waarop de Drentse gemeenten gezamenlijk de Jeugdzorg inkochten , pakte voor Emmen financieel gezien eveneens goed uit. Van het door het Rijk beschikbaar gestelde miljoen euro voor calamiteiten, hoefde nog geen derde deel te worden aangewend. Ook werd het beschikbaar gestelde geld voor de persoonsgebonden budgetten (pgb’s) niet volledig door cliënten gebruikt.

De miljoenenmeevallers op het gebied van gemeentelijke zorgtaken worden niet gebruikt voor andere zaken. Otter: ,,Dat geld zetten we op een rekening en blijft beschikbaar voor het sociale domein. Nu hebben we meevallers en houden we geld over. Maar een deel van die meevallers is incidenteel en je weet nooit hoe het in de toekomst uitpakt. Het is daarom fijn als je voor dit doel een stevige buffer hebt.’’

Financieel gezien staat Emmen er volgens Otter goed voor. Eind 2015 had Emmen 65,5 miljoen euro aan reserves. Ruim 16,5 miljoen euro hiervan is vrij aanwendbaar, de rest is al gekoppeld aan bepaalde doelen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.