Minder belastingen voor inwoners De Wolden

Inwoners van gemeente De Wolden zijn volgend jaar minder kwijt aan gemeentelijke belastingen. Maar het scheelt niet veel in de portemonnee: 3 tot 4 euro.

,,Ik geef toe dat een lastenverlichting van bijna een half procent niet spectaculair is, maar het is in elk geval geen verhoging’’, zegt Jan van ’t Zand, wethouder van financiën. ,,De Wolden is nu wel definitief uit de crisis. Ook op de langere termijn ziet het huishoudboekje er goed uit.’’

Geen toeristenbelasting voor kinderen

Ook is er een voordeel voor mensen van buitenaf. De toeristenbelasting à 1,10 euro per persoon per nacht wordt voor kinderen van 12 jaar en jonger afgeschaft. Dit is een proef van twee jaar. De Wolden wil aantrekkelijk zijn voor vakantie vierende gezinnen met kinderen. Daar staat tegenover dat campinghouders voor bepaalde vormen van onderhoud en andere klusjes een beroep moeten doen op mensen die al langere tijd werkloos zijn.

Met gepaste trots presenteerde het voltallige college van B en W gisteren een ‘sluitende en solide’ begroting voor 2017. Geen cijferbrij van de schatkistbewaarder, maar een verhaal waar alle portefeuillehouders een bijdrage aan leverden.

Fietspaden

Uit dit verhaal blijkt dat alle bestaande en lopende projecten worden voortgezet. En er is geld voor nieuw beleid. Er wordt samen met de provincie Drenthe ingezet op het aanleggen van nieuwe fietspaden. Ook langs de Ruinerweg, tot voor kort de beoogde locatie voor een asielzoekerscentrum. Het COA zou meebetalen aan dit fietspad, maar nu er een streep door het azc-plan is gezet, moet de gemeente de financiering opnieuw bekijken.

Ook komt er geld voor de ontsluiting van het bedrijventerrein in Ruinerwold, de herinrichting van de Dorpsstraat in De Wijk en de verdere uitvoering van het bruggenbeheersplan. Naar Ruiner voorbeeld worden de zwembaden in Zuidwolde en De Wijk ook geprivatiseerd. Voor dorpshuizen wordt in dezelfde richting gedacht.

Duurzame energie

Om het opwekken van duurzame energie te stimuleren, komt De Wolden met een uitgebreid pakket maatregelen. De subsidie op energiebesparing wordt voortgezet en de gemeente verstrekt zogeheten zonneleningen voor de aankoop van zonnepanelen.

De toekomst van de bibliotheken in de vier dorpen is nog ongewis. De raad is teruggekomen op de forse bezuiniging en wil dat er een voorziening blijft.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.