Minder vlees en meer fietsen voor inwoners Tynaarlo

Inwoners van de gemeente Tynaarlo leven ecologisch gezien op te grote voet en de gemeente gaat zich inspannen hierin verandering aan te brengen.

Minder vlees eten, minder energie verbruiken, meer fietsen en minder autorijden. Op die manier kunnen burgers hun zogenoemde ecologische voetafdruk verkleinen. De gemiddelde Nederlander heeft een voetafdruk van 6,4 hectare, ruimte die nodig is voor de productie van zijn voedsel, zijn reisgedrag, zijn afval en zijn energieverbruik. Per mens is echter slechts 1,8 hectare beschikbaar.

Het project Voetafdruk van Tynaarlo is een initiatief van de Natuur- en Milieufederatie (NMF) Drenthe, dat op verzoek van de gemeente is opgezet. Doel is dat over een jaar minimaal 1500 inwoners van Tynaarlo aan de hand van een vragenlijst precies vaststellen hoe groot hun ecologische voetafdruk is. Vervolgens gaan ze die afdruk verkleinen. De gemeente en de NMF leveren allerlei tips aan hoe dat in ieders persoonlijke situatie te bereiken is. Ook wisselen de deelnemers onderling ervaringen en tips uit.

,,We hebben hier met het project Voetafdruk van Drenthe al ervaring mee opgedaan’’, vertelt Judith Boekel van NMF Drenthe. ,,Het heeft er toe geleid dat bijvoorbeeld mensen zelf groente zijn gaan kweken of boodschappen inslaan zonder verpakking. En daarover houden ze een blog, een logboek op internet, bij. Tynaarlo heeft ons benaderd om iets dergelijks voor deze gemeente op te zetten. Dit in het kader van het project Dorp van de Toekomst, het creëren van een energieneutrale samenleving.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.