Mini-circus centraal in Roder speelgoedmuseum

Het miniatuurcircus Sarrasani staat centraal in de nieuwe expositie in Speelgoedmuseum Kinderwereld in Roden. Bob Schelfhout (1916-1999) knutselde het in elkaar, kort voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog

Vrijdag is de officiële opening. De expositie loopt tot en met 26 februari 2017. Rondom het circus zijn vitrines ingericht met oude bordspellen en houten en blikken speelgoed. Wilde dieren en clowns staan centraal. Op een speeltafel kan de jeugd zich te buiten gaan met circusspeelgoed.

In de jaren dertig van de vorige eeuw bezocht Bob Schelfhout Circus Sarrasani. Hij was onder de indruk en ging het in miniatuur nabouwen. Circuswagens kregen damschijven als wielen. Als masten gebruikte hij spijlen die hij uit z’n moeders droogrek zaagde. Ook zijn meccanodoos ging eraan op.

Na twee jaar knutselen werd het circus een tijdje opgeborgen. In de Hongerwinter van 1944-1945 haalde Schelfhout het weer tevoorschijn om het in een barre onderduikperiode af te maken. Zijn creatie is elke week van dinsdag tot en met zondag te bekijken (11.00--17.00 uur) en in de vakantie ook op maandag.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.