Minister Bruno Bruins vindt kwaliteitsnorm sluiting Treant-afdelingen voldoende

Minister Bruno Bruins denkt dat de kwaliteit van zorg niet in gevaar komt bij het sluiten van kinderafdelingen in Hoogeveen en Stadskanaal.

Dat zei de Minister voor Medische Zorg en Sport in het debat met de Tweede Kamer over regionale ziekenhuizen, waarin veel aandacht was voor de situatie rondom Treant.

‘Die norm werkt al vijftien jaar’

Hij ontraadde een motie van SP-kamerlid Henk van Gerven om de afdelingen klinische verloskunde en kindergeneeskunde van Bethesda Hoogeveen en Refaja Stadskanaal open te houden. ,,Andere ziekenhuizen zijn binnen 45 minuten te bereiken. Ik houd mij aan die richtlijn, die werkt al vijftien jaar.”

Dialoog met alle betrokkenen wettelijk vastleggen

Treant Zorggroep is voornemens om de afdelingen klinische verloskunde en kindergeneeskunde van Bethesda en Refaja naar het Scheper ziekenhuis in Emmen te verplaatsen wegens een gebrek aan kinderartsen. Dat heeft tot veel onrust geleid bij inwoners uit de verzorgingsgebieden van de ziekenhuizen.

 Bruins wil dat in de toekomst voorkomen en wettelijk vastleggen dat voorgenomen veranderingen in de zorg sneller bekend zijn bij betrokkenen.

Drenten en Groningers onderweg naar Den Haag voor debat over kleine ziekenhuizen
Lees verder

De minister wil inbreng van burgers serieus mee laten wegen in de toekomst. ,,Inwoners en andere betrokkenen moeten tijdig geïnformeerd worden over verandering van zorg in de regio. Zorgaanbieders moeten alle partijen vroeg in het besluitvormingsproces laten weten wat er op komst is.” zei Bruins.

,,Wat inwoners betreft is het zaak dat de zorgaanbieder openlijk informeert, zodat inwoners in gelegenheid zijn om hun mening naar voren te brengen. Inwoners kunnen dan zeggen hoe zij het best geholpen kunnen worden.”

Gedeputeerde Jumelet vindt nieuwe wet logische werkwijze

Vanuit Drenthe en Groningen was een delegatie van inwoners, politici en betrokkenen aanwezig bij het debat, waaronder Drents gedeputeerde Henk Jumelet. Hij ziet graag dat de minister naar de regio komt om in gesprek te gaan met artsen in bijvoorbeeld Hoogeveen.

,,Hij houdt vast aan die 45 minuten, dat is een kwaliteitsnorm. Je kan niet zeggen dat die norm overal hetzelfde werkt”, stelt Jumelet. ,,Bij zulke besluiten is het belangrijk dat je de mensen hoort en dat heeft de minister nu ook aangekondigd wettelijk te willen doen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.