Minister Dekker komt naar Veenhuizen en dat is belangrijk voor het dorp

Maandag 23 april. Dit belooft een belangrijke dag te worden voor Veenhuizen. Minister Sander Dekker (VVD) bezoekt dan gevangenis Norgerhaven.

Gedeputeerde Henk Brink (VVD) maakte dit woensdag bekend tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten. Alle fracties uitten daar hun zorgen over het voortbestaan van Norgerhaven, nu de gedetineerde Noren daar na september vertrekken.

Toezeggingen verzilveren

Het gesprek met de bewindsman is van groot belang om de toezeggingen te verzilveren dat Norgerhaven openblijft. Brink beloofde de Statenleden dat hij er alles aan doet om te voorkomen dat Norgerhaven toch dicht gaat. Want net als veel medewerkers van Norgerhaven, de Ondernemingsraad en de Statenleden is ook hij daar niet helemaal gerust op.

,,Er is nu eenmaal wat overcapaciteit bij de gevangenissen’’, stelde hij. Het bezoek van Sander Dekker kan van doorslaggevend belang zijn. Dekkers voorganger Fred Teeven raakte na een bezoek aan Veenhuizen ook overtuigd van de wenselijkheid om Norgerhaven open te houden en deed daartoe een toezegging.

,,Het is belangrijk dat Sander Dekker ook ziet hoe het in Veenhuizen is’’, verklaarde Statenlid Bernadette van den Berg (ChristenUnie), die namens de fracties de zorgen over Norgerhaven verwoordde.

De fracties willen weten hoe gedeputeerde Brink lobbyt om Norgerhaven open te houden en of er nog meer mogelijkheden zijn om politiek Den Haag te overtuigen.

Steun van Jetta Klijnsma

Brink verklaarde nauw samen te werken met de gemeente Noordenveld, de ondernemingsraad van Norgerhaven en andere betrokken partijen. Ook zei hij zich gesteund te voelen door commissaris van de Koning Jetta Klijnsma, die in de vorige kabinetsperiode nauw heeft samengewerkt met Sander Dekker.

,,We trekken hier met het hele college aan, het gaat om het resultaat’’, verklaarde hij. ,,Als we er straks in zijn geslaagd Norgerhaven open te houden, dan gaat het er niet om wie dat voor elkaar heeft gekregen.’’

Wat is Veenhuizen zonder gevangenis?

Het belang is groot, onderstreepte hij. ,,In Hoogeveen is ook een gevangenis gesloten, maar daarom is Hoogeveen zichzelf nog wel. Dat kun je niet zeggen van Veenhuizen als de boel daar dicht gaat. Het gevangenisdorp is cultureel erfgoed. Los daarvan, Norgerhaven levert werk van erg hoge kwaliteit. Ook daarom zou het zonde zijn als die dicht gaat.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.