'Minister Slob moet aan de slag met snel internet op Drentse scholen’

Onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) moet de scholen die geen gebruik kunnen maken van een (te) duur glasvezelnetwerk hulp bieden. Dat vindt de Tweede Kamerfractie van D66.

Kamerlid Paul van Meenen wil Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, woensdag vragen om in actie te komen.

Regionale omroep RTV Drenthe meldde onlangs dat basisscholen in de Veenkoloniën geen gebruik meer maken van een glasvezelnetwerk dat 12 jaar geleden voor 2,2 miljoen euro is aangelegd.

Het project had als doel snel internet voor de scholen aan te leggen, voor een acceptabele prijs. De provincie Drenthe droeg 200.000 euro bij. Na het aflopen van de subsidie zou de netwerkbeheerder de kosten hebben verviervoudigd, van 90 euro naar 400 euro per aansluiting per maand. Basisscholen maakten noodgedwongen de keuze af te haken.

‘Daar gaan wij als Rijk niet over’

Voor de microfoons van de NOS en RTL Nieuws zei Slob al dat gebruik van het bestaande glasvezelnetwerk een ‘keuze van de school’ is. ,,Daar gaan wij als Rijk niet over.’’

Daar denkt de Kamerfractie van D66 anders over.

,,Meubels, verwarming en een snelle internetverbinding’’, somt Paul van Meenen op. ,,Het zijn basisbehoeften. Het kan niet zo zijn dat een aantal scholen niet op dat netwerk is aangesloten, omdat de prijs te hoog is. Dus we gaan de minister maar eens vragen daar wat aan te doen.’’

Van Meenen is van mening dat Slob schatplichtig is.

Hoezo dan?

,,Arie Slob heeft als Kamerlid ooit zelf een motie ingediend om alle scholen op snel internet aan te sluiten’’, zegt Van Meenen.

De D66-fractie denkt dat de scholen met samenwerking al een eind kunnen komen.

,,Als zelfstandige school op het platteland ben je geen partij voor jongens als Ziggo of welke aanbieder dan ook wanneer je gaat praten over de prijs voor een aansluiting’’, zegt Van Meenen. ,,Daar valt heel veel te winnen en daar kan de minister wat in betekenen. En als het aan ons ligt wijst hij de netwerkbeheerders ook op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het kan toch niet zo zijn dat een netwerk er wel ligt, maar onbetaalbaar is voor een school? Echt onbestaanbaar.’’

menu