Minister: adoptie door Hoogeveense te riskant

ANP

Het ministerie van Veiligheid en Justitie blijft een 33-jarige vrouw uit Hoogeveen toestemming weigeren voor adoptie van een inmiddels tien jaar oud jongetje uit Sri Lanka.

Donderdag stapte de vrouw voor de tweede keer naar de Raad van State. De Hoogeveense werd tien jaar geleden ervan verdacht dat ze het jongetje illegaal naar Nederland wilde halen. Haar toenmalige partner die adoptiepapieren had vervalst is daarvoor veroordeeld maar de vrouw werd door de rechter vrijgesproken. ,,Dat wordt me al tien jaar nagedragen’’, zegt ze. Het kind woont al die tijd in een kindertehuis op Sri Lanka.

Valse geboorteakte

De vrouw heeft in 2014 geprobeerd met een valse geboorteakte een Nederlands paspoort aan te vragen bij de ambassade op Sri Lanka. De Hoogeveense zegt dat het paspoort bedoeld was om het kind te kunnen inschrijven op een privéschool maar volgens het ministerie probeerde zij het jongetje naar Nederland te smokkelen.

Volgens het ministerie heeft zij zich hiermee van een slechte kant laten zien en zitten er teveel risico’s aan de adoptie. Het ministerie verwijt het de vrouw ook dat ze in tien jaar tijd drie relaties heeft versleten. De Hoogeveense vindt dat de minister zich niet met haar privézaken mag bemoeien. Zij wijst op een positief advies van de Raad voor de Kinderbescherming waarin het licht op groen wordt gezet voor de adoptie.

Uitspraak van de Raad van State over zes weken.

menu