Minister blijft bij beslissing voor apotheek Annen

Minister Edith Schippers van VWS maakt geen uitzondering voor de apotheekvoorziening in Annen. Een motie van Kamerlid Agnes Wolbert haalt weinig uit.

In Annen - en Arkel - is de situatie ontstaan dat de apotheekhoudende huisarts een deel van de patiënten niet meer van medicijnen mag voorzien, omdat het dorp Annen binnen 4,5 kilometer van een reguliere apotheek ligt: die in Zuidlaren.

Uit vrees voor het verlies van medische voorzieningen op het platteland is de minister in een motie gevraagd om de regels voor apotheekhoudende huisartsen ruimhartiger toe te passen. Schippers heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat ze dat niet van plan is. Ze blijft bij de bedoelingen van de wet en dat is dat farmaceutische zorg wordt verleend door de apotheker.

4,5 kilometer
Als de apotheek verder dan 4,5 kilometer weg is kan een huisarts die taak overnemen, als dat minder is dan 3,5 kilometer kan dat niet. Daar tussenin kan het ook niet als er openbaar vervoer is.

De minister doet nog wel een kleine concessie. Als de apotheker in kwestie geen bezorgdienst heeft kan de huisarts alsnog vergunning krijgen voor het verstrekken van medicijnen.

In Annen geldt dat niet. De apotheek in Zuidlaren heeft een bezorgdienst. Volgens de apotheker worden ook al langer medicijnen bezorgd in Annen.

Het betekent dat patiënten uit Annen hun medicijnen niet meer bij de apotheek van de huisartsen mogen halen, maar naar Zuidlaren worden verwezen. En dat terwijl patiënten uit bijvoorbeeld Anloo nog wel direct hun medicijnen mee kunnen krijgen.

Geen uitzondering
Schippers beroept zich op behoorlijk bestuur. In gelijke situaties hoort de overheid dezelfde beslissingen te nemen en dat houdt in dat er voor Annen geen andere beslissing kan gelden. Bovendien kan een uitzondering volgens de minister tot zeer onwenselijke situaties leiden.

Aan een wijziging van de wet wil Schippers al helemaal niet beginnen, omdat dat ongetwijfeld leidt tot schadeclaims en het ondermijnen van het uitgangspunt dat apothekers de farmaceutische zorg verlenen en niet de huisarts.

Dorpsbelangen Annen en ook de gemeente Aa en Hunze hebben zich sterk gemaakt voor het handhaven van de oude situatie in Annen.

Bezorgdienst
De Landelijke Huisartsen Vereniging heeft al teleurgesteld gereageerd op de brief van de minister. De vereniging vindt dat de beslissing geen verbetering oplevert voor de patiënten. Inwoners van Annen worden aangewezen op een bezorgdienst en hebben dus geen keuze of ze gebruik willen maken van de apotheek van de huisarts.

De huisartsenvereniging overweegt vervolgstappen om de kwestie op de politieke agenda te houden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.